Door corona is thuiswerken in een stroomversnelling gekomen. Sindsdien werken er steeds meer mensen een aantal dagen per week vanuit huis. Door het thuiswerken zie ik een verschuiving in het type klachten ontstaan. Er zijn verschillende redenen waarom je klachten kunt krijgen als je thuiswerkt.
Arm-, nek-, schouder- en rugklachten zijn veelvoorkomende problemen die bij thuiswerken kunnen ontstaan. Diagnoses als muisarm, tennis- of golferselleboog komen ook steeds vaker voor. Klachten als hoofdpijn en migraine zijn eveneens toegenomen sinds men meer thuis werkt.
In deze blog geef ik mogelijke oorzaken van klachten en geef ik je een aantal tips om klachten te voorkomen en te verminderen.
Wat veroorzaakt klachten bij thuiswerken?
In de meeste gevallen is er sprake van fysieke stress op het lichaam. Deze stress wordt veroorzaakt door een langdurige verkeerde lichaamshouding tijdens het werk. Het scherm van de computer staat te laag, waardoor we naar beneden kijken. Je hoofd heeft een behoorlijk gewicht en bij een verkeerde houding hangt dit hele gewicht aan de spieren, in plaats van dat het ondersteund wordt door de wervelkolom. Een bureaustoel die niet op de juiste hoogte is afgesteld, zorgt ervoor dat we onze benen niet goed kunnen plaatsen, maar denk ook aan de afstand tussen je arm naar de muis en het toetsenbord.
Tevens speelt mentale stress een rol. Zo moeten we nog steeds deadlines halen en valt de wifi weg net op het moment dat we een digitaal overleg hebben. We zijn er bijvoorbeeld ook niet aan gewend dat onze kinderen aanwezig zijn tijdens ons werk. Ze stellen vragen en willen graag met je spelen. Een praatje met je collega’s bij de koffieautomaat zit er ook al niet in.
Deze vormen van stress uiten zich vaak als klachten in spieren en gewrichten. Er ontstaan triggerpoints die pijn in de nek en/of de rug veroorzaken. Daarnaast ontstaan er blokkades in de gewrichten. Gelukkig zijn triggerpoints en gewrichtsblokkades goed te behandelen met fysiotherapie met behulp van mobilisaties en massages.
Tips voor thuiswerken
Bekijk de ergonomie van je thuiswerkplek en pas deze indien nodig aan. Zorg ervoor dat je bureau op hoogte is, waardoor je armen ondersteunt zijn tijdens het werken. Moet je van je baas werken met een laptop? Maak dan gebruik van een externe muis en toetsenbord, zodat je je laptopscherm op de juiste hoogte kunt instellen. Wanneer je repeterende bewegingen met een muis moet maken, kun je een verticale muis overwegen om de spieren rond de elleboog te ontlasten.
Wil je je productiviteit verhogen? Maak dan een to-do-lijstje of een planning. Zo kun je overzicht houden over welke taken je die dag moet doen en deze afvinken zodra ze klaar zijn. Dit zorgt ervoor dat je gerichter gaat werken, waardoor je werk efficiënter verloopt.
Beweeg regelmatig: dit is goed voor lichaam en geest. Maak een korte wandeling of rek en strek alle spieren in je lichaam. Daarnaast is bewegen een goede manier om je hoofd leeg te maken. Hierdoor krijg je hernieuwde energie en verbetert de concentratie.
Doe kleine oefeningen om spieren te versterken en denk dan vooral aan spieren die je houding verbeteren, zoals de core-spieren. Is er sprake van mentale stress? Maak dit dan bespreekbaar met je werkgever en pak het probleem bij de bron aan.
Plan voldoende rusttijd voor jezelf in. Zorg voor voldoende pauzes tussen werk en privé. Zo is er een betere balans tussen ontspannen en inspannen, én is er tijd om te sporten of leuke dingen te doen naast je werk. Dit is een manier om je stressniveau te verminderen en je energieniveau op peil te houden. Je bent niet constant aan het werk als je op kantoor bent, dus waarom zou dat thuis wel moeten?
Om bij thuiswerken lichamelijke klachten te voorkomen is het belangrijk om werk en privé goed op te delen. Wanneer je aan het werk bent, hoef je niet voortdurend bezig te zijn met werken. Wanneer je voldoende pauzes inlast en je je werkplek aanpast, kan je al veel invloed uitoefenen op je werkhouding. Hierdoor ga je minder stress ervaren, waardoor er minder klachten ontstaan als gevolg van thuiswerken.
Heb je lichamelijke klachten door thuiswerken? Neem dan contact op met je fysiotherapeut.
De oorspronkelijke blogpost werd op 27 januari 2021 gepubliceerd en is op 27 mei 2025 geüpdatet.