Fascia Integratie Therapie (FIT)

Fascia Integratie Therapie (FIT) is een relatief nieuwe behandelmethode, waarbij er wordt gekeken naar het functioneren van het hele lichaam. 

Wat is fascia?

Fascia is de medische term voor bindweefselvliezen. Het is een driedimensionaal elastisch bindweefsel dat zich in het gehele lichaam bevindt. Om je er een voorstelling van te maken, kun je het zien als een soort wetsuit dat je onder je huid draagt. Van top tot teen staat de fascia met alle botten, gewrichten, spieren en organen in contact.

Deze bindweefselvliezen zorgen niet alleen voor het in verbinding staan van de spieren en gewrichten, het zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen wrijvingsloos langs elkaar kunnen bewegen. Dit vlies bevat een grondsubstantie die normaal vloeibaar is. Indien er iets gebeurd met dit bindweefselvlies, dan verandert de grondsubstantie in structuur en lijkt dan minder vloeibaar te worden. Hierdoor verlopen bewegingen minder soepel en kan het klachten veroorzaken als pijn en bewegingsbeperking. Met technieken vanuit FIT kan dit vlies beïnvloed worden, waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Onderzoek en behandeling

Bij het onderzoek van FIT wordt er naar het gehele lichaam gekeken. Vanuit de zienswijze Fascia Integratie Therapie is dat belangrijk, omdat de fascia zich overal in het lichaam bevinden. Is er op één plaats een beïnvloeding van dit bindweefsel dan heeft dat effect op het gehele functioneren van het lichaam. Eerst wordt er in kaart gebracht wat er allemaal niet goed functioneert. Vervolgens worden deze gebieden door middel van bindweefseltechnieken en beweging beïnvloed en heb je direct verbetering van het bewegen.

Wat te doen na een behandeling?

Na de behandeling is het belangrijk om minimaal een kwartier te lopen en goed te drinken. De eerste twee dagen na behandeling moet je zware belasting voorkomen; denk hierbij aan zware sporten (bv contactsporten) of zwaar tillen.

Loop jij rond met lichamelijke klachten en wil je hier vanaf? Neem dan contact op en maak een afspraak om jouw klachten te laten beoordelen en te behandelen.