Nekklachten

Nekklachten komen in meerdere vormen voor en worden vooral veroorzaakt door de bewegende onderdelen van de nek, zoals de spieren, de banden en de gewrichten. Pijn in de nek is dan ook zeer vervelend, omdat het meestal de bewegingsvrijheid beperkt. Daardoor worden normale activiteiten zoals meedoen met het verkeer en werken een stuk lastiger. 

Als fysiotherapeut zie ik vaak de combinatie hoofdpijn- en nekklachten. Dit komt omdat deze sterk aan elkaar gerelateerd zijn. Ik vind de nek een bijzonder iets. Het is namelijk het grootste compensatiemechanisme van je lichaam. Of je lichaam nu weinig of veel compensaties te verwerken heeft, de eerste twee nekwervels zorgen er altijd voor dat je recht kan blijven kijken. Hierdoor moet de nek dus grote krachten weerstaan.

Welke klachten komen bij nekklachten voor?

De ernst en locatie van de klachten kunnen veel info geven over de achterliggende oorzaak van de nekklachten. Problemen met de nek kunnen namelijk spontaan optreden door een verkeerde lichaamshouding. Bespeur je de volgende symptomen? 

  • Zeurende pijn aan één of beide kanten van de nek
  • Pijn bovenop de schouders
  • Beperkte mobiliteit bij het draaien van het hoofd
  • Hoofdpijn
  • Uitstraling naar de armen en het hoofd
  • Vermoeidheid

Wat zijn de oorzaken van nekklachten?

Nekklachten kunnen meerdere oorzaken hebben, zoals overbelasting of een ongeluk. In het algemeen komt nekpijn dankzij de volgende oorzaken voor:

Behandeling

Als fysiotherapeut vind ik het altijd het leukste om te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Bij de meeste cliënten zijn klachten van de nek vaak ergens anders in het lichaam te achterhalen. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Het is dus van groot belang een goed vraaggesprek te doen.

Onderzoek is zo veel mogelijk aansluitend op de problemen die verteld worden in het vraaggesprek. Behandeling zal gedaan worden naar de gegevens die uit het onderzoek naar voren komen. Voor behandeling van de nek kan er gekozen worden uit mobilisaties vanuit het Mulligan Concept en FOI. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van fasciatechnieken uit de FIT. Heel af en toe plaats ik spierontspannende tape vanuit het Medical Taping Concept. Dit alles kan worden ondersteund door massage.

Wat kan ik zelf doen?

  • Blijf de nek zo veel mogelijk bewegen ondanks de pijn
  • Loop niet te lang rond met nekklachten in combinatie met andere klachten als hoofdpijn, uitstralende pijn in de arm(en) of lichamelijke klachten elders in het lichaam.
  • Ga naar een specialist om de nek te laten beoordelen. 
  • Let op de houding van je nek

Loop jij rond met klachten aan je nek en wil je hier vanaf? Neem dan contact op en maak een afspraak om jouw klachten te laten beoordelen en te behandelen.