Schouderklachten

Als je schouderklachten hebt, loop je waarschijnlijk tegen vervelende problemen aan. Zeg maar dag tegen een goede nachtrust en  vanzelfsprekende activiteiten zijn door de pijn moeilijk uit te voeren. Het is dan ook logisch dat je er snel vanaf wilt. 

In de praktijk zie ik regelmatig mensen met schouderklachten. In de meeste gevallen gaat het om een slijmbeursontsteking. Daarnaast zie ik impingement en frozen shoulder als meeste oorzaken van schouderproblematiek. Vaak is een verkeerde lichaamshouding de oorzaak van deze genoemde problemen. Het schouder is een kogelgewricht die in een specifieke houding het beste functioneert. Meestal door stress, drukte op het werk of repeterende handelingen met de armen worden problemen in de hand gewerkt. Daarom bestaat behandeling van de schouder vaak ook uit een behandel- en oefendeel. Oefeningen voor thuis worden vaak meegegeven, omdat het effect ervan na een aantal maanden pas te zien is. Dit omdat het spiermanchet rond de schouder vaak goed getraind moet worden om de gewenste houding vast te kunnen houden.

Welke klachten komen bij schouderklachten voor?

Schouderklachten zijn dus ontzettend levensbeperkend en kunnen voor lange tijd aanhouden. Bespeur je de volgende symptomen?

  • Gevoelloosheid
  • Pijn bij het bewegen van de arm
  • Slechte nachtrust
  • Stijfheid
  • Tintelingen
  • Uitstraling naar nek, elleboog & vingers

Wat zijn de oorzaken van schouderklachten?

Schouderklachten kunnen meerdere oorzaken hebben, maar vaak zijn verkeerde bewegingen of overbelasting de boosdoener. Schouderklachten komen onder andere door de volgende oorzaken voor:

Behandeling

Als fysiotherapeut zie ik regelmatig schouderklachten. Dit kan een specifieke diagnose zijn of doordat zich problemen in de nek of bovenrug bevinden, waardoor de schouder niet optimaal kan functioneren. In de meeste gevallen is het herstellen van de functie van de bovenrug en de schouder de grootste stap om van de klachten af te komen. 

Ingeval van een frozen shoulder ligt dit verhaal vaak anders. Bij deze problematiek heb je verschillende fases die je doormaakt. Elke fase heeft zijn eigen duur en in latere stadia is beïnvloeding van de beweeglijkheid niet altijd mogelijk. Het herstel van deze problematiek is dan ook moeilijk te voorspellen. Wanneer je in de eerste fase van een frozen shoulder fysiotherapie krijgt, lukt het soms om de beweeglijkheid dusdanig te herstellen, dat het herstel bespoedigd. Zit je in de fase waarin de schouder vast komt te zitten (freezing fase), dan kan therapie vaak alleen helpen om de pijn te verlichten.

Een goed vraaggesprek omtrent de klachten geeft vaak een goede indicatie wat er aan de hand is. In sommige gevallen is observeren van de stand van de schouder een doorslaggevende factor voor een diagnose. In het vraaggesprek zal ik altijd verder vragen naar klachten van de nek, bovenrug, ellebogen en polsen. Hier kan namelijk ook een mobiliteitsprobleem zitten wat de klachten in de schouder veroorzaakt.

Onderzoek en behandeling worden aansluitend op de gevonden problematiek gegeven. Afhankelijk van de klachten wordt er gekozen voor het Mulligan of FOI. Daarnaast kan FIT en massage worden ingezet om de behandeling goed aan te laten slaan. Soms pas ik Medical Taping toe om de gemaakte mobilisaties door te laten werken of de pijn te verminderen. 

Wat kan ik zelf doen?

  • Voorkom repeterende handelingen met de schouder, dus doe relatief rustig aan. Blijf wel in beweging ondanks de pijn.
  • Ga niet zelf dokteren wat er aan de hand kan zijn. Soms vind je meerdere diagnoses die enorm op elkaar lijken, maar uiteindelijk niet het probleem veroorzaken.
  • Laat je schouder beoordelen door een specialist.
  • Ben je in behandeling voor je schouder? Volg dan goed de instructies die jouw therapeut je geeft. Deze zijn er vaak op gericht om jou zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.

Loop jij rond met klachten aan je schouder en wil je hier vanaf? Neem dan contact op en maak een afspraak om jouw klachten te laten beoordelen en te behandelen.