Elleboogklachten

In tegenstelling tot de meeste lichamelijke klachten ontstaan elleboogklachten meestal vanuit de pols of schouder. Daarnaast ontstaan problemen met de elleboog door overbelasting of repeterende bewegingen. Specifieke elleboogklachten zoals de golfarm en tennisarm of tenniselleboog komen het meeste voor.

Welke elleboogklachten komen voor?

Afhankelijk van de locatie kunnen de klachten variëren. Een golfarm en tennisarm lijken dan ook op elkaar. In beide gevallen zijn de pezen in de onderarm overbelast.

Een golfarm herken je aan de volgende symptomen:

  • De locatie van de binnenste elleboogknobbel is geïrriteerd
  • Pijn tijdens het dichtknijpen van de hand
  • Pijn tijdens het naar binnen draaien van de onderarm

Een tennisarm herken je aan de volgende symptomen:

  • De locatie van de buitenste elleboogknobbel is geïrriteerd
  • Pijn tijdens het dichtknijpen van de hand
  • Pijn tijdens het naar buiten draaien van de onderarm

Wat zijn de oorzaken van elleboogklachten?

Zoals eerder beschreven komen elleboogklachten vooral voor door overbelasting van de onderarm. Bij zowel een golfarm en tennisarm of tenniselleboog zijn de pezen in de onderarm overbelast geraakt. Vaak komt het door langdurige herhalingen van dezelfde beweging, zoals schilderen of werken achter een computer.

Behandeling

Als fysiotherapeut zie ik regelmatig mensen met één van deze elleboogklachten. Vaak wordt er gedacht dat er geen behandeling mogelijk is en dat deze problematiek met rust en gematigde belasting herstelt. Toch kan met behandeling het herstel bevordert worden. Wanneer je een elleboogklacht vanzelf zou laten genezen, ligt de duur van herstel tussen de paar maanden tot twee jaar. Met behandeling kan je vaak al binnen enkele behandelingen pijnvrij zijn.

Wanneer ik een patiënt met elleboogklachten zie, probeer ik middels een vraaggesprek te achterhalen waardoor de klachten zijn ontstaan. In de meeste gevallen is er sprake van overbelasting en repeterende bewegingen, maar wanneer ik doorvraag hoor ik vaak dat er met de betreffende arm in het verleden een valpartij opgevangen is. Dit beïnvloedt de functie van de gehele arm en kan tot uiting komen in de elleboog.

Ik onderzoek daarom altijd de functie van de pols, elleboog en schouder. Ervaar ik in één van deze gewrichten een sporingsprobleem, dan zal ik deze mee behandelen. Ik behandel de klachten middels mobilisaties vanuit FOI of het Mulligan concept, fascia technieken volgens F.I.T. en massage. Soms kan Medical Taping ingezet worden om de gemaakte correcties door te laten werken. Daarnaast is het mogelijk dat ik nog rekoefeningen en adviezen geef om zelf het herstel te bevorderen.

Wat kan je zelf doen?

  • Blijf de arm normaal gebruiken, hiermee voorkom je stijfheid
  • Doet een beweging pijn? Doe die beweging zo geleidelijk mogelijk
  • Is tillen pijnlijk? Probeer eens een andere houding (bv: bovenhands ipv onderhands)
  • Vermijdt repeterende bewegingen met de armen als typen
  • Vermijdt spierversterkende oefeningen, dit werkt vaak averechts

Heb jij last van je elleboog en herken jij je in dit verhaal? Neem dan contact op en maak een afspraak om jouw klachten te laten beoordelen en te behandelen.