Rugklachten zijn behoorlijk vervelend en kunnen de levenskwaliteit ernstig beperken. Problemen in de rug uiten zich dan ook op verschillende manieren, waaronder spierpijn en stijfheid. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen problemen in de boven- en onderrug.
In de praktijk zie ik veel mensen met klachten van de rug. Bovenrug en onderrugproblematiek zijn sterk aan elkaar te linken en gaan soms hand in hand. Deze relatie wordt door patiënten niet altijd gezien. Vaak is een probleem met de houding in combinatie met ademhalingsproblemen de oorzaak.
Welke klachten komen bij rugklachten voor?
Afhankelijk van de locatie kunnen de rugklachten flink van elkaar verschillen. Daarom wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen lage rugklachten en hoge rugklachten.
In het geval van lage rugklachten uit zich dat in de volgende klachten:
- Pijnscheuten
- Stijve onderrug
- Uitstraling naar de billen en dijen
- Zeurende pijn onderin de rug
In het geval van hoge rugklachten uit zich dat in de volgende klachten:
- Ademhalingsproblemen
- Hoofdpijn
- Pijnscheuten
- Uitstraling naar nek & schouder
- Stijve bovenrug
Wat zijn de oorzaken van rugklachten?
Rugklachten ontstaan meestal geleidelijk, maar kunnen na een verkeerde beweging ook acuut ontstaan. Regelmatig ligt de oorzaak bij overbelaste spieren.
Dit zijn meestal de oorzaken van lage rugklachten:
- Hernia
- Intensief werk
- Overgewicht
- Stress
- Slechte lichaamshouding
- Verkeerd tillen
Dit zijn meestal de oorzaken van hoge rugklachten:
- Bovenhoofds werk
- Stress
- Slechte lichaamshouding
- Verkeerde werkhouding
Behandeling
Als fysiotherapeut zijn rugklachten de interessantste categorie klachten om te behandelen. Met de juiste vragen en onderzoek kan er snel een beeld worden gevormd wat de compensatieketens zijn in de wervelkolom. Wanneer je deze in zijn geheel aanpakt, zie je vaak direct verbetering. Bij rugklachten is het van belang dat je elke keer weer opnieuw gaat kijken. Dit is van belang om de juiste compensaties uit het lichaam te halen.
Soms lijken klachten heel ernstig, maar is de diagnose uiteindelijk minder heftig dan gedacht. Het is belangrijk om tijdens het gesprek de juiste klachten uit te vragen. Klachten die soms geen invloed lijken te hebben op het ander, kunnen soms wel gelinkt worden. Zodoende vraag ik vaak verder dan men gewend is om zo klachten aan elkaar te linken.
Bij het onderzoek kijk ik of ik bevestiging krijg op de antwoorden die gegeven zijn. Daardoor wordt onderzoek gerichter uitgevoerd en ga ik snel over tot behandeling. Behandeling kan bestaan uit het Mulligan Concept en FOI, dit is afhankelijk van de gevonden problemen en hoe de patiënt het beste behandeld kan worden. FIT en massage kunnen aanvullende technieken zijn om het herstel te bevorderen. Daarnaast heeft extra informatie op gebied van belasting en belastbaarheid een toegevoegde waarde, zodat de houding blijvend verbeterd wordt.
Wat kan ik zelf doen?
- Blijf ondanks de pijn in beweging, vaak kan het lichaam de klachten zelf herstellen.
- Voorkom zware belasting van de rug of probeer bij zwaar belasten te denken om je houding.
- Loop niet te lang rond met rugklachten. Dit om te voorkomen dat ze chronisch worden.
- Laat je rug beoordelen door een specialist.
- Probeer oefeningen om de houding te verbeteren. Vraag eventueel aan een specialist welke oefeningen het beste zijn.
Loop jij rond met klachten aan je rug en wil je hier vanaf? Neem dan contact op en maak een afspraak om jouw klachten te laten beoordelen en te behandelen.