Heupklachten zijn lichamelijke klachten die zich in en rondom de heup bevinden. Deze klachten ontstaan dan ook op veel verschillende manieren. Zelfs door een probleem in een ander deel van het lichaam. Heupklachten ontstaan onder andere door excessief sporten, overbelasting of zelfs slijtage van het heupgewricht.
Als fysiotherapeut zie ik regelmatig mensen met heupproblemen. In de meeste gevallen is er sprake van heupklachten door artrose. Tevens zie ik mensen na een operatie aan de heup, meestal is er dan een val aan vooraf gegaan, waardoor de heup gebroken is. In sommige gevallen wordt de heup met plaatjes en schroeven hersteld of wordt er een nieuwe heup geplaatst.
Welke heupklachten komen voor?
Bespeur je de volgende symptomen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van heupklachten.
- Een pijnlijke heup in rust
- Een pijnlijke heup tijdens beweging
- Pijn naar het been of het geslachtsdeel
- Minder bewegingsvrijheid van de heup
Wat zijn de oorzaken van heupklachten?
Heupklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Voor een goede behandeling is het belangrijk om erachter te komen wat de exacte oorzaak is. Meestal ontstaan heupklachten door:
- Artrose (slijtage van het kraakbeen)
- Complicaties na een breuk
- Heupinstabiliteit
- Infecties
- Overgewicht
- Overbelasting
- Reuma
- Slijmbeursontsteking
- Sportblessure
Behandeling
Wanneer ik een patiënt met heupklachten zie, probeer ik middels een vraaggesprek te achterhalen waardoor de klachten zijn ontstaan. Daarnaast zal ik altijd vragen of er sprake is van bewegingsbeperking of problematiek in de enkel, knie of lage rug. Soms kan letsel uit het verleden de klachten op deze dag veroorzaken. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de heup zelf.
Ik onderzoek altijd de functie van de enkel, knie en heup. Daarnaast beoordeel ik ook de beweeglijkheid van het bekken en de onderrug. Dit kan de functie van de heup beïnvloeden. Ervaar ik in één van deze gewrichten een sporingsprobleem, dan zal ik deze mee behandelen. Middels mobilisaties vanuit FOI of het Mulligan concept en fascia technieken volgens FIT behandel ik de klachten. Soms maak ik gebruik van Medical Taping om de gemaakte correcties door te laten werken.
Indien er een operatie is geweest, onderzoek ik de wond op herstel en beweeglijkheid. Behandeling zal verder zoveel mogelijk functioneel worden ingevuld. Behandeling kan in de eerste weken aan huis worden gegeven. Na enige tijd zal de behandeling verder worden opgepakt in de praktijk om de kracht en mobiliteit verder te kunnen ontwikkelen. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van eerder genoemde behandelmethoden om pijn te verlichten of de beweeglijkheid van de heup te vergroten.
Wat kan je zelf doen?
- Blijf ondanks de pijn in beweging
- Ga naar een specialist om de stand van bekken, knieën en enkels te laten controleren
- Vermijdt stressvolle houdingen van de heup (bv: lotushouding)
- Verlicht tijdelijk de belasting door minder intensief te sporten
Loop jij rond met klachten aan je heup en wil je hier vanaf? Neem dan contact op en maak een afspraak om jouw klachten te laten beoordelen en te behandelen.