Knieklachten

Knieklachten kunnen in verscheidene vormen voorkomen. Meestal door overbelasting en blessures. Veelvoorkomende knieklachten zijn problemen met de meniscus, gescheurde kruisband en artrose. Tevens kunnen er problemen ontstaan na een tik of een val. Herstellen van knieklachten kan zodoende een flinke tijd in beslag nemen. 

In de praktijk zie ik per jaargetijde meer of minder knieklachten. Meestal is er rond het voorjaar en herfst een toename en in de winter en zomer een afname. Men sport met grote temperatuurverschillen of doen een slechte warming-up. Hierdoor neemt de kans op blessures toe.

Welke klachten komen bij knieklachten voor?

Bespeur je de volgende symptomen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van knieklachten.

  • Opgezwollen knie
  • Stijve knie
  • Pijn aan de binnenkant en rondom de knie
  • Pijn in de knieschijf
  • Pijnlijke knie bij het buigen en strekken van het been

Wat zijn de oorzaken van knieklachten?

Afhankelijk van de knieklachten zijn er verscheidene oorzaken. Bij meniscusklachten ligt de oorzaak vaak bij overbelasting tijdens sporten, waarbij er te snel gestrekt en gedraaid wordt. Een scheur in de voorste kruisband ontstaat ongeveer dezelfde wijze. Meestal is het een verdraaiing van de knie tijdens het uitvoeren van een lichamelijke activiteit. In het geval van artrose komt het vaak door ouderdom, maar ook overgewicht en excessief sporten kunnen slijtage veroorzaken.

De stand van het kuitbeen, enkel, heup en het bekken kan invloed hebben op het functioneren van de knie. Vaak zie ik in deze gewrichten een sporingsprobleem, waardoor er overbelasting op de knie ontstaat. 

Behandeling

Als fysiotherapeut kijk ik niet alleen naar de knie. In het vraaggesprek probeer ik te achterhalen of er eerder enkel- of heupklachten zijn geweest. Dit kan invloed hebben op het onderzoek en de behandeling die ik geef. Bij het onderzoek is het van belang om de sporing van het gewricht te bekijken. Bij knieproblematiek onderzoek ik altijd het kuitbeen, de enkel en heup. Vooral de positie van het kuitbeen kan veel onverklaarde klachten in de knie verklaren.

Middels behandeltechnieken uit het Mulligan Concept en FOI behandel ik de knieklachten. Indien nodig zal ik fascia technieken uit de FIT toepassen. Daarnaast kan Medical Taping worden ingezet om de behandeling te ondersteunen. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om het beoogde behandelresultaat te halen.

Wat kan je zelf doen?

  • Blijf in beweging ondanks de pijn
  • Ga naar een specialist indien de klachten langer aanwezig blijven
  • Vermijdt zware belasting zoals tillen tot je minder knieklachten ervaart
  • Pas de belasting op de knie aan door een andere positie of houding te gebruiken.

Loop jij rond met knieklachten en wil je hier vanaf? Neem dan contact op en maak een afspraak om jouw klachten te laten beoordelen en te behandelen.