Meniscus letsel in de praktijk

Kort geleden kwam er een oudere vrouw met een probleem aan de meniscus bij mij in de praktijk. Vorig jaar had ze haar knie verdraaid en sindsdien had ze klachten. Het been was dik en er zat een vochtbult in de knieholte. Buigen en strekken van de knie ging op zich wel goed, maar er was sprake van pijn tijdens het belasten. Ze kon niet lekker wandelen of fietsen, dat ze juist zo fijn vond om te doen.

Kort beloop tot de eerste behandeling

Afgelopen jaar bij het eerste doktersbezoek gaf ze aan dat ze een krakend geluid had gehoord tijdens het draaien op de benen. De pijn begon direct daarna. De huisarts adviseerde in eerste instantie rust, maar mevrouw moest wel blijven bewegen. De kniepijn ging alleen niet over. Na enige tijd is ze toch opnieuw naar de huisarts gegaan. Na een aantal maanden volgde toch een verwijzing voor verder onderzoek. 

Uit de röntgenfoto kwam geen diagnose, maar uit de daaropvolgende MRI bleek dat de meniscus beschadigd was. Het enige wat er gedaan kon worden, was het weghalen van de vochtbult in de knieholte als ze daarvan klachten ervaarde. Echter was hier geen sprake van.

Wel een diagnose, maar geen oplossing voor haar probleem. Dat was niet wat deze vrouw voor ogen had. Nadat ik een oproep van haar had gemist, kreeg ik een e-mail van deze dame. “Kan jij iets voor mij iets doen qua behandeling?” was de vraag die ik van haar ontving. Zodoende  maakten we een afspraak om te overleggen wat ik voor haar kon doen.

De eerste behandeling

Bij binnenkomst ben ik gaan observeren en luisteren. Door de juiste vragen te stellen, kreeg ik veel meer informatie over de klachten. Uit het verhaal maakte ik op dat er niet uitgelegd was wat de meniscus is en wat dat ding doet. Het moet namelijk schokken absorberen en stabiliteit bieden bij het draaien en buigen van de knie. Bij beschadiging wordt de functie van de knie verstoord, wat klachten als vocht veroorzaakt. Door de verdraaiing stond het onderbeen in een andere positie ten opzichte van het bovenbeen. Het was leuk om te zien hoe bij haar de puzzelstukjes op hun plaats vielen. 

meniscus

Al gaandeweg het onderzoek vertelde ik wat ik doe om het probleem te verminderen. Ik deed wat kleine mobilisaties vanuit de FOI ter correctie van de draaipositie van de knie en ik masseerde de spieren van het bovenbeen los. Tijdens de behandeling zag ik al verandering optreden rond de knie. Het viel mevrouw op dat ze na de behandeling gemakkelijk haar schoen aan kon krijgen, terwijl deze bij binnenkomst nog knelde. Het leek nog allemaal wat minder soepel en even wennen. Logisch, want ik had natuurlijk iets wat een jaar niet goed had gefunctioneerd in zijn functie terug gezet.

Een week later kwam ze terug. Ik weet nog goed haar reactie, want ze vroeg of ik mijn handen wilde laten zien. “Zijn ze magisch? Want tot mijn verbazing heb ik tot gisteren helemaal geen klachten gehad. Ik wist niet wat me overkwam”. Mevrouw had allerlei activiteiten ondernomen die ze het afgelopen jaar had gemist. Ze was gaan fietsen, wandelen en tuinieren en had volop genoten van deze activiteiten.

Echter had ze een dag voor de behandeling haar knie licht verdraaid, waardoor ze weer klachten ervaarde. Dit is voor mij een typisch beeld bij een meniscuslaesie. Zodra de functie in de knie hersteld is, gaat de knie weer goed functioneren, maar een kleine verdraaiing zorgt ervoor dat het eerder ervaren probleem weer terugkomt. Bij de tweede behandeling heb ik dus een vergelijkbare behandeling gedaan en haar klachten waren wederom verdwenen. Ik zette medical taping in om als een herinnering te fungeren. Na een aantal behandelingen hebben we afgesproken dat ze contact opneemt als ze weer klachten heeft. 

Bij deze casus van de meniscus kwam ik er opnieuw achter hoe weinig patiënten soms geïnformeerd worden over hun lichamelijke klachten. Daarnaast blijft het altijd belangrijk om goed te luisteren naar wat de patiënt vertelt. Daar ligt vaak de sleutel tot de oplossing. Wat mensen niet weten is dat mijn input 5% van het herstel is. Het lichaam zelf lost de overige 95% van het probleem zelf op. Het lichaam blijft fascinerend.

Heb jij al enige tijd last van knieklachten? En wil je er wel eens vanaf? Langdurig rondlopen met onbekende knieklachten, kan artrose veroorzaken. Neem contact op om jouw knie te laten behandelen.