Artrose en de onvoorziene gevolgen

artrose gewrichtsslijtage

Laatst stuitte ik op een interessante podcast over artrose van het Erasmus MC. Uit onderzoek van professor S. Bierma-Zeinstra en professor P. Bindels blijkt dat het aantal patiënten met knie of heup slijtage twee keer zo vaak voorkomt dan werd gedacht. Eerder werd er een voorspelling gedaan dat er per jaar 38.000 nieuwe gevallen bijkomen. Uit het nieuwste onderzoek blijkt dus dat het om 78.000 nieuwe gevallen per jaar te gaat. Wat voor gevolgen heeft dit voor de zorg en de bevolking? Kan ik hierin een rol innemen om klachten te verminderen? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen.

Wat is artrose?

Artrose is de medische term voor slijtage. Het is de meest voorkomende gewrichtsaandoening die er in Nederland is. Bijna 1,5 miljoen mensen lijdt aan deze chronische aandoening. Artrose is het dunner worden van het kraakbeen, waardoor scheuren ontstaan. Het afnemen van de kwaliteit van het kraakbeen geeft geen klachten. Je krijgt klachten van de manier waarop jouw lichaam reageert op deze veranderingen. Je lichaam kan reageren met ontstekingen, bot irritaties en vocht in het bot. In sommige gevallen gaat het lichaam zelfs kleine stukjes bot aanzetten. Hierdoor krijg je dan pijnklachten en een bewegingsbeperking, waardoor je minder kan belasten.

Artrose wordt vaker vastgesteld op een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. Echter blijkt uit onderzoek dat er eerder al geklaagd wordt over onbegrepen klachten van bijvoorbeeld de knie. Helaas wordt de diagnose slijtage in de meeste gevallen te laat gesteld. Hierdoor is conservatieve behandeling vaak minder effectief en moet er eerder een gewrichtsvervangende operatie gedaan worden.

De oorzaken voor slijtage zijn sterk verschillend. De meest bekende redenen zijn overgewicht, zwaar lichamelijk werk, genetische factoren en letsel aan de meniscus of kruisband. Vaak wordt letsel aan de kruisband of meniscus al veel eerder in het leven opgelopen, dat de kans op slijtage bevordert.

Wat voor gevolgen heeft dit voor de zorg en de bevolking?

Omdat er een stuk minder gevallen waren voorspeld, heeft dit grote gevolgen voor de zorg en de bevolking. Dit brengt meer zorgkosten met zich mee voor de zorg en de bevolking. 

In de zorg zal er rekening moeten worden gehouden met het toenemen van het aantal operaties, dus toename van het aantal opnames en inzet van personeel. Er zal steeds meer onderzoek moeten worden gedaan naar het behandelen en voorkomen van artrose. Tevens zullen de kosten voor hulpmiddelen en aanpassingen in woningen omhoog gaan.

In de samenleving staat zelfredzaamheid centraal. Er wordt gestreefd dat men zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Door toename van slijtage in de gewrichten komt de zelfredzaamheid in het geding. Artrose is een chronische aandoening die de meeste verloren gezonde levensjaren met zich mee gaat brengen. Dit houdt in dat er meer ziekteverzuim door de aandoening zal ontstaan en vervolgens arbeidsongeschiktheid. Er zal minder pensioen beschikbaar komen door het werkverzuim. In sommige gevallen zal het ook de mogelijkheid tot mantelzorg voor familie gaan verminderen. Deze kosten zullen opgevangen moeten worden door de bevolking.

Wat is mijn rol als fysiotherapeut in deze situatie?

In de zorg zijn er richtlijnen omtrent slijtage. Uit onderzoeken blijkt dat deze niet overal goed worden toegepast. Ik probeer mij wel aan de richtlijnen te houden, maar ook extra zorg te bieden om pijnklachten te verminderen. In het beginstadium is mijn rol het voorlichten van de patiënt. Dit is dan vaak gericht op het fit houden van de patiënt, zoals het behouden van de spierkracht en conditie. Soms kan het noodzakelijk zijn om te begeleiden in de belasting en de belastbaarheid, waarbij het belangrijk is om piekbelasting te voorkomen. Indien nodig kan ik adviseren tot afvallen en doorverwijzen binnen de praktijk naar de diëtist. 

In zowel het begin als in een later stadium is het belangrijk om ook de standen van de wervelkolom en het bekken te beoordelen en te behandelen. Hoe optimaler de gewrichten worden belast, hoe minder groot de kans is dat de artrose door kan zetten. Hierdoor kan iemand blijven bewegen en houd je de spierconditie bij. 

Ik hoor nog te vaak dat ouderen denken dat de slijtage bij de leeftijd hoort, dit is niet het geval. Heb jij de diagnose artrose, maar word je hier niet voor behandeld? Neem contact op voor een afspraak en laat je adviseren.