Wat is een whiplash?

file whiplash

Je rijdt in de auto op de snelweg en je ziet dat er file ontstaat. Plots remt degene voor je harder dan gedacht en je grijpt zo snel mogelijk in om stil te staan. Het gaat allemaal in een split second en je doet wat je kunt om te stoppen en de auto voor je te ontwijken. Een keiharde knal voor en achter, met als gevolg een whiplash. Wat is het eigenlijk en kom je er helemaal vanaf? In deze blog vertel ik jou wat ik versta onder whiplash letsel.

Wat is een whiplash?

In de volksmond is een whiplash vaak een versnelling of vertraging letsel van de nek. Het deel versnelling of vertraging letsel ben ik het mee eens. Dat het alleen om de nek gaat, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Naar mijn mening krijgt je hele lichaam een opdonder bij een ongeval. In de meeste gevallen is de nek wel datgene wat de grootste klap te verwerken krijgt. Deze is in tegenstelling tot de benen, armen en het lichaam niet gefixeerd. Je benen zijn geheel gespannen door de remactie. Je bekken en schouder worden in de stoel getrokken door de gordel en de armen zet je misschien wel schrap tegen het stuur.

Een whiplash is dus in mijn ogen een aandoening van het totale lichaam. Tijdens deze gebeurtenis worden de wervels, gewrichten, spieren en pezen opgerekt en gecomprimeerd, wat voor schade kan zorgen in de genoemde structuren.

Wat zijn oorzaken van een whiplash?

In de meeste gevallen ontstaat een whiplash bij een ongeval met de auto. Daarnaast kan het ontstaan door contactsporten als kickboksen. De term whiplash staat eigenlijk meer voor de zweepslag beweging van het lichaam en de nek.

Wat zijn de symptomen van een whiplash?

Niet iedereen heeft direct pijnklachten na de veroorzakende activiteit. In sommige gevallen treedt dit 2 à 3 dagen daarna op. Klachten beginnen dan ’s nachts of in de ochtend.

Pijn komt het meeste voor in de nek en wordt als dof of scherp ervaren. De pijn kan toenemen bij bewegen of langdurig aangehouden houdingen. Soms is er sprake van uitstralende pijn in de schouders, armen of richting het hoofd. In sommige gevallen ontstaan uitstralingsklachten in de benen. Deze klachten kunnen gepaard gaan met tintelingen, prikkelingen en zelfs krachtverlies in de ledematen.

Ik zie regelmatig dat een whiplash zich vooral in de nek uit met hoofdpijn, bewegingsbeperking en stijfheid.

Wat is de prognose?

Bij milde klachten zal het herstel volledig zijn binnen enkele weken tot maanden. Patiënten met ernstige klachten hebben risico op het ontwikkelen van degeneratieve veranderingen in de gewrichten dat kan leiden tot forse bewegingsbeperkingen en chronische pijnklachten.

Wanneer start de behandeling?

Voor een zo goed mogelijk herstel is het belangrijk om zo snel mogelijk de behandeling te starten. Naar mijn mening is het belangrijk om niet meteen de nek aan te pakken. Je lichaam probeert de nek juist te beschermen met een automatische reactie. Echter kan je wel beginnen met de voeten, benen, heupen, bekken en de rug. Wanneer je hier de beweeglijkheid verbetert, zal de nek vanzelf volgen. Negeren van de klachten kan leiden tot chroniciteit en geeft een minder gunstig vooruitzicht in het herstel.

Hoe ziet de behandeling eruit?

In de acute fase na het ontstaan van de klachten zal ik in eerste instantie niet aan de nek komen. Afhankelijk van de aangegeven klachten zal ik andere delen van het lichaam behandelen. Er kunnen mobilisaties en massage worden toegepast. Hierdoor kan er al wel verlichting van de nekklachten ontstaan.

Na de acute fase van de whiplash is het wel mogelijk om in de nek de beweeglijkheid te vergroten door middel van mobilisaties en massage. Er zal dan zo gehandeld worden als wat ik normaal ook doe.

Heb jij in het verleden een auto-ongeluk gehad en heb jij sindsdien nog steeds lichamelijke klachten? Het is nooit te laat om deze klachten nog eens via een andere wijze te laten behandelen. Heb je vragen over jou klachten, neem dan contact op.