Zelfzorg en mijn eigen gezondheid

Zelfzorg yoga

Zelfzorg is voor mij net zo belangrijk als voor andere mensen. Maar als ik klachten heb, waar ga ik dan naartoe? In deze blog word ik wat persoonlijker en laat ik weten wat ik voor mijn gezondheid doe.

Eigen blessures

Al sinds jongs af aan doe ik al aan sport. Hierdoor ben ik niet ongedeerd gebleven aan blessures. Door sport heb ik mijn hamstring meerdere keren ingescheurd en heb ik een instabiele schouder gehad. Hiervoor moet ik zelf zorg dragen, anders krijg ik daarnaast nog andere klachten. Voor mijn hamstringblessure heb ik anderhalf jaar revalidatie gehad bij een fysiotherapeut. Bij mijn instabiele schouder heb ik informatie vergaard bij collega’s en hier een passend oefenschema van gemaakt.

Welke zelfzorg tref ik?

Als zelfzorg doe ik nog altijd de oefeningen die ik voor mijn blessures heb gekregen. Ik merk dat als ik dit niet doe, ik meer klachten krijg. Ik probeer regelmatig te sporten. Twee keer per week doe ik aan kickboksen en ik geef pilates op mijn praktijk, waar ik zelf aan mee doe. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk de fiets te pakken. Ik merk dat ik hier meer moeite mee heb sinds ik corona heb gehad. Alsof ik de knop nu niet meer om kan krijgen, terwijl ik weet dat het goed is voor mijn gezondheid. Tussen de behandelingen door doe ik kleine oefeningen voor mijn schouder en mijn hamstring of ademhalingsoefeningen. In de avond doe ik vaak een korte yogasessie of rekoefeningen.

Fysio & Fit Heerenveen Pilates

Maar wat als ik klachten heb?

In de meeste gevallen probeer ik in eerste instantie zelf het probleem op te lossen. Ik pak een foamroller of ik probeer mijzelf te mobiliseren. Soms ga ik naar de masseuse om de spieren los te laten masseren. In sommige gevallen als dat niet helpt, ga ik naar een collega voor behandeling. Ik kijk dan naar welke collega mij het beste zou kunnen helpen op dat moment. Dit kan dus variëren tussen collega’s die dezelfde behandelmethoden doen als ik, tot aan de manuele therapeut.

Op een gegeven moment liep ik tegen fysieke klachten op die mentaal werden veroorzaakt. Ik merkte dat ik vastliep op het werk en mijn cliënten niet meer goed kon helpen. Dit kon niet door mijn collega’s worden opgelost. In dit geval ben ik voor korte tijd in behandeling geweest bij een psycholoog. Niet omdat ik knettergek was, maar om te voorkomen dat ik in een burn-out zou komen. Dit heeft mij goed gedaan en sindsdien heb ik minder lichamelijke klachten. Soms loop ik er nog wel tegenaan dat dingen mij mentaal zwaar vallen. Hiervoor doe ik nog steeds kleine oefeningen om zaken op een rijtje te zetten. Dit helpt mij vaak met relativeren, waardoor ik er weer tegenaan kan.

Vanuit het verleden heb ik ontdekt dat je beter naar je lichamelijke klachten kan laten kijken om ergere klachten te voorkomen. Daarnaast is mentale hulp nodig om het lichamelijke probleem te kunnen verhelpen. Onderdeel van zelfzorg is het inschakelen van hulp op welk vlak dan ook.

Heb jij nog klachten waar nooit iemand naar gekeken of geluisterd heeft? Ga naar een professional om het te hebben over jouw problemen en neem vooral contact met mij op als je last hebt van lichamelijke klachten.