Wat is een skiduim?

Nederland is al een tijdje in de ban van de wintersport. Je staat op de latten, skistokken naar achteren gericht en je gaat over de piste naar beneden. Totdat je valt en je jouw duim voelt… AUW! Nog dagen later voelt jouw duim instabiel en heb je veel pijn aan je duim. Je hebt een skiduim opgelopen. Wat is dat en hoe is het te behandelen? Je leest het in deze blog.

Wat is een skiduim?

De term skiduim is wat verwarrend omdat de oorzaak van deze aandoening ook kan ontstaan door andere sporten of werkzaamheden. In de meeste gevallen ontstaat het door een ontwrichting van de duim. Of er is een repeterende handeling, waarbij de pees te veel op rek komt. 

Hoe ontstaat een skiduim?

Meestal klapt de duim naar buiten toe door een val, waarbij je iets vasthoudt bijvoorbeeld de skistokken tijdens het skiën. Als gevolg van de positie van de duim kan het gewrichtsbandje verrekken of scheuren.

Skiduim

Wat voor klachten kun je krijgen?

Bij een acute skiduim zie je zwelling en roodheid aan de binnenzijde van de duim. Vaak is er sprake van verergerde pijn bij druk op de binnenzijde van de duim. Dit is vaak gecombineerd met afname van de kracht. Het geheel wordt vaak instabiel.

Wat is de behandeling van een skiduim?

Bij het scheuren van de gewrichtsband wordt er een operatie gedaan. De losse uiteinden worden dan aan elkaar vastgemaakt. In de meeste gevallen kan je naar een fysio. Deze kan een brace aanmeten of medical taping toepassen. Ik zal altijd nog verder kijken dan alleen de duim, om er zeker van de zijn dat er geen andere klachten achter vandaan komen. Vaak geef ik nog adviezen voor oefeningen en wat je verder het beste kan doen.

Heb jij last van je duim, maar lijkt er geen duidelijke verklaring voor? Neem contact op voor een afspraak.