Wat is een tennisarm?

Onlangs kreeg ik een patiënt op de praktijk met een tennisarm. Vooraf nam deze persoon contact met mij op, omdat hij gehoord had dat fysiotherapie niet zou helpen bij het verminderen bij zijn klachten. Maar is dat wel zo? En hoe gaat het tegenwoordig met deze patiënt?

Beschrijving van de patiënt

Het ging om een man van middelbare leeftijd die al maanden pijn had aan de buitenzijde van zijn elleboog. Hij beschreef het zelf als een ‘spaghetti arm’. Bij het oppakken van voorwerpen leek de kracht uit zijn hand te verdwijnen. Hij liet daardoor zelfs af en toe dingen (bijna) uit zijn hand vallen. Het omdraaien van de deurknop werd lastig en het openen van een pot lukte hem niet meer. De grootste beperkingen waren bij het slapen en het autorijden. Bij deze activiteiten kreeg hij uitstralende pijn in zijn onderarm naar de vingers. Het werken op kantoor zorgde voor meer klachten aan de elleboog. Hij had op internet gezocht naar een oplossing en was gestart met oefeningen. Echter werkten deze oefeningen averechts, waardoor de klachten juist erger werden. Ten einde raad nam de patiënt contact op en maakte een afspraak.

Wat is een tennisarm?

In de meeste gevallen ontstaat een tennisarm door overbelasting van de strekkende spieren van de elleboog. Deze spieren liggen aan de handrugzijde van de elleboog. Deze spieren zorgen ervoor dat de pols en vingers gestrekt kunnen worden. Door langdurige trekkracht op de pees kunnen er irritaties ontstaan aan het botvlies, waardoor je pijn ervaart. Naast de klachten aan de elleboog kan er sprake zijn van klachten in de nek, schouder of pols.

Een tennisarm kan ontstaan door langdurige overbelasting door repeterende bewegingen van hand en pols, maar kan ook acuut ontstaan door bijvoorbeeld een val op de onderarm. Een tennisarm kan op alle leeftijden voorkomen, maar wordt het meest gezien bij mensen tussen de 40 en 50 jaar oud. 

tennisarm
Een tennisarm kan ontstaan door langdurige overbelasting door repeterende bewegingen van hand en pols.

Wat doe ik als therapeut?

Vaak is de diagnose tennisarm goed te stellen aan de hand van het verhaal van de patiënt. Voor mij is het belangrijk om te achterhalen wat de klachten veroorzaakt. Deze patiënt bleek in het verleden te zijn gevallen en de klap op te hebben gevangen met de onderarm en pols. In eerste instantie had meneer veel pijn na de val, maar na enkele weken waren de klachten vanzelf verdwenen. Het duurde enkele maanden voordat de klachten aan de elleboog opnieuw begonnen. 

Door de val was de sporing van de pols, elleboog en schouder veranderd. Uit onderzoek bleek dat er ook nekklachten waren en dat er een aantal ribben vastzaten, die invloed hadden op de beweeglijkheid van de schouder. Hierdoor konden de klachten verklaard worden en werd de behandeling gestart.

Behandeling van een tennisarm

In 70% van de gevallen is er een beter herstel door fysiotherapie. Bij de één slaan mobilisaties beter aan, terwijl bij de ander geen effect wordt bereikt met behandeling. Dit hangt af van hoe het lichaam reageert op de behandeling. In zeldzame gevallen wordt er overgegaan op operatie. De kans van slagen is even groot, daarom wordt hier vaak niet voor gekozen. In de meeste gevallen herstelt een tennisarm zich vanzelf. Dit kan variëren van 2 maanden tot 1 jaar, afhankelijk van de ernst van de klachten.

In het geval van deze casus behandelde ik als eerste de nek en de vastzittende ribben. Daarna beïnvloedde ik de sporing van de pols, elleboog en schouder middels mobilisaties van de FOI en het Mulligan Concept

Hoe gaat het nu met deze patiënt?

Na de eerste twee behandelingen leek er nog weinig verlichting in de klachten van de patiënt. Doorgaans duurt het vijf tot tien behandelingen voordat de klachten grotendeels verdwijnen. Voor de vierde behandeling kreeg ik een appje “Ik weet niet precies wat je allemaal gedaan hebt, maar de pijn is zo veel minder geworden”. Na dit appje ging het allemaal heel snel en kon de patiënt de oefeningen oppakken die hij eerder had gestart. 

Na een behandelserie van zes of zeven behandelingen hebben de patiënt en ik afscheid van elkaar genomen. Na afloop hebben we voor een kleine tijd contact gehouden omtrent de ontwikkelingen van de elleboogklachten. Deze klachten zijn geheel verdwenen.

Heb jij het vermoeden dat je een tennisarm hebt? Blijf niet rondlopen met klachten en ga naar de fysiotherapeut. Voor meer informatie over een tennisarm kan je contact opnemen.