Vitaminen en mineralen bij vermoeidheid

mandarijnen voor vitamines en mineralen

Denken en bewegen kosten energie. Wanneer er ook een periode van stress bij komt, kan dit slaapproblemen veroorzaken. Bloedarmoede is daarnaast een oorzaak voor een laag energielevel. Het gevolg is dat je last krijgt van vermoeidheid. Kunnen vitaminen en mineralen helpen bij het herstel van vermoeidheid? 

Vermoeidheid

Iedereen voelt zich wel eens moe. In de meeste gevallen ben je één dag vermoeid en een dag later is het alweer over. Uit onderzoek blijkt dat 16% van de mensen chronische vermoeidheid ervaren.

Vaak ga je in een periode van stress anders eten. Even een kant-en-klaar maaltijd, patatje of pizza in de oven. Dit kan ervoor zorgen dat je energielevel verandert. Alhoewel vitaminen en mineralen zelf geen energie leveren, zijn ze wel belangrijk voor je energiemetabolisme.  

pizza
Neem je voedingspatroon onder de loep. Zo kan je uitzoeken of je voldoende vitaminen en mineralen uit je eten haalt.

Functies van vitaminen en mineralen

Vitamine B is niet één stof, maar bestaat uit verschillende componenten. Ze hebben een gezamenlijke werking in het lichaam, komen van nature vaak samen voor en worden daarom een B-complex genoemd. Vitamine B1 is belangrijk voor geleiding van zenuwprikkels. B6 is van belang voor het aanmaken van lichaamsweefsels en is nodig voor eiwitvertering. Vitamine B9 heeft een rol in het aanmaken van rode bloedcellen en is samen met vitamine B12 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je cellen en de werking van je zenuwstelsel. Kortom het B-complex zorgt voor de energieoverdracht van de zenuwen naar de spieren.

Vitamine C is belangrijk voor je weerstand. Daarnaast heb je het nodig voor het beter opneembaar maken van ijzer in het lichaam. 

Naast dat het nodig is voor de opbouw van botten en gebit, is calcium van belang voor prikkelgeleiding van de zenuwen en het goed functioneren van de spieren. Tevens is het belangrijk voor de groei van de cellen. 

IJzer heeft invloed op de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine is nodig voor het zuurstoftransport naar de spieren toe.

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor het ontspannen van de spieren. Daarnaast is magnesium belangrijk voor een goede hart- en zenuwfunctie.

Net als calcium zorgt vitamine D voor sterke botten, helpt het bij prikkelgeleiding van de zenuwen en het goed functioneren van de spieren.

Al met al als je deze vitaminen en mineralen bekijkt, zijn ze essentieel voor je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat het aanvullen van deze stoffen via supplementen kan helpen om vermoeidheid te verminderen.

Tips bij vermoeidheid

  • Is stress mede een oorzaak voor je vermoeidheid? Stress kost veel energie. Zoek uit wat jou spanning veroorzaakt en werk hier aan. Ga praten, sporten of zoek hulp om van dit probleem af te komen.
  • Neem je voedingspatroon onder de loep. Zo kan je uitzoeken of je voldoende vitaminen en mineralen uit je eten haalt. 
  • Neem je tijd. Er is een tijd overheen gegaan dat je een tekort hebt opgebouwd. Je hebt bijna evenveel tijd nodig om van een tekort te herstellen.
  • Zorg voor een regelmatig slaappatroon. Ga op een vaste tijd naar en uit bed. Hoe beter je slaapt hoe sneller je herstelt van vermoeidheid.

Soms kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan door nek- en schouderklachten. Laat je door de fysiotherapeut nakijken op lichamelijke klachten

Ben jij vermoeid en gaat het ondanks deze tips niet beter? Neem dan contact op met de huisarts om je vitaminen en mineralen te laten checken.