De gevolgen van gaming posture

gaming posture

Een game spelen komt in deze tijd steeds vaker voor. Uren achter je beeldscherm, waarbij je niet stilstaat bij je gaming posture. Mensen in de game community, maar ook zorgprofessionals maken zich steeds meer zorgen over deze lichaamshouding. Maar wat is een gaming posture nou eigenlijk? Gebeurt het alleen als je gamet? En wat kan je er tegen doen? 

Wat is een gaming posture?

Posture is het Engelse woord voor houding of postuur. Gaming slaat in dit geval op videogames spelen. Het gaat dus om de statische houding tijdens het gamen. In de meeste gevallen is dat een zittende houding. 

Ideaal gezien lijkt de gaming posture op de statische houding die kantoormedewerkers aan zouden nemen. Echter blijkt dat het postuur tijdens het gamen heel anders is. Dit kan variëren van een hangende houding op de bank of bureaustoel. 

Wat is de beste houding om te zitten?

Zitten op een stoel of bank is eigenlijk geen natuurlijke houding voor ons lichaam. Het is je misschien wel eens opgevallen dat peuters hurken om even te rusten. In veel landen zie je deze houding tijdens het eten en rusten ook terugkomen. De diepe squat houding is dus de meest natuurlijke houding om te zitten. Deze positie bevordert daarnaast zelfs de stoelgang. 

Doordat wij afgestemd zijn op een stoel, zie ik vaak dat de meeste mensen verkortingen in hun spieren hebben en daardoor deze squat houding niet uit kunnen voeren. Patiënten vallen achterover of hebben een geknepen gevoel rond de heupen.

bureau stoel
Zitten op een stoel of bank is eigenlijk geen natuurlijke houding voor ons lichaam. 

Welke klachten ontstaan er vanuit een onjuiste gaming posture?

Langdurig tijdens het gamen in de verkeerde houding zitten, geeft disbalans in de spieren. Hierdoor kunnen veel klachten ontstaan.

Houdingsgerichte klachten:

 • Lage rug
 • Nek
 • Upper crossed syndroom
 • Lower crossed syndroom

Overbelasting:

 • Muisarm/muiselleboog
 • Gamers duim
 • Golfarm

Zenuwinklemmingen:

 • Sciatica (piriformis syndroom)
 • Carpaal tunnel syndroom
 • Cubital tunnel syndroom (irritatie van de zenuw die de klachten van het stoten van telefoonbotje veroorzaken)
 • Thoracic outlet syndroom

Andere klachten:

 • Spanningshoofdpijn
 • Si-gewricht dysfunctie waardoor onderrugklachten ontstaan
 • Trombose in de diepe aderen door tekort aan bewegen

Een verkeerde lichaamshouding werkt gewrichtsdegeneratie in de hand waardoor het risico op ernstige klachten als stenose en artritis toeneemt. Deze kunnen sterk invaliderende gevolgen hebben.

Wat kan je er tegen doen?

Denk allereerst eens aan je hoofd en nek. Door het toepassen van de volgende aandachtspunten, kan je druk op de tussenwervelschijven in de nek verminderen en spanningshoofdpijnen voorkomen. Plaats je hoofd tegen de hoofdsteun als jouw bureaustoel deze heeft. Heb jij die niet? Breng je hoofd naar achteren en trek je kin wat in. Richt er op dat je oren in gelijke lijn staat met je schouders. Vergeet dan niet te controleren of jouw schouderbladen naar beneden en naar elkaar toe getrokken zijn. 

Door middel van de volgende aandachtspunten, kan je de druk op de tussenwervelschijven in de onderrug verminderen. Plaats je billen zo ver mogelijk achter in de stoel, waardoor je rug tegen de rugleuning rust. Probeer met de onderrug contact te houden met de rugleuning. De meest ideale hoek van de rugleuning is tussen de 90-120 graden.

Door het toepassen van de volgende aandachtspunten, kan je voorkomen dat er zenuwbeknellingen ontstaan. Zorg dat je armen licht op je bureau steunen in een hoek van 90 graden. Dat geldt ook voor je bovenbenen. Deze moeten zo veel mogelijk contact maken met de stoel.

Naast deze tips om te zitten, is het belangrijk om de hoogte van je bureau en stoel af te stellen op jouw lichaam. Vergeet niet je beeldscherm op de juiste manier en afstand in te stellen. Stap daarnaast wat vaker weg van dat beeldscherm, zo blijf je niet constant op dezelfde manier zitten. Hiermee kan je klachten voorkomen.

Heb jij klachten en heb je deze tips al zo vaak gekregen? Kom dan persoonlijk langs op de praktijk voor advies op maat. Neem contact op met jouw fysiotherapeut.