Peesplaatontsteking; een klacht van de zomer

Het is warm weer, dus de (teen)slippers komen uit de kast. Dit werkt verkoelend, maar brengt voor sommige mensen ook klachten met zich mee. In het zomerseizoen krijg je daardoor vaak te maken met fasciitis plantaris; een peesplaatontsteking onder de voet. Maar waardoor ontstaat deze ontsteking en wat kan ik eraan doen?

Wat is fasciitis plantaris?

Tussen het hielbeen en de voorvoet zit een peesplaat genaamd fascia plantaris. De term itis staat in de medische wereld bekend als een ontsteking. Het gaat dus om een ontsteking van peesplaat onder de voet. Deze peesplaatontsteking wordt nog wel eens verward met hielspoor. Echter is hielspoor geen ontsteking, maar een verkalking op de pees aan de kant van de hiel. Deze verkalking geeft dan irritatie, waardoor vergelijkbare klachten als bij de peesplaatontsteking ontstaan.

Wat heeft het dragen van (teen)slippers voor effect op peesplaatontsteking?

Indien je af en toe slippers draagt, hoef je je geen zorgen te maken over fasciitis plantaris. Bij het dagelijks dragen van slippers kunnen er wel klachten ontstaan. Dit komt omdat een slipper geen stevigheid biedt en niet vast zit aan de voet. 

Tijdens het lopen trekt de zwaartekracht de slipper naar de grond. Hierdoor komt er veel spanning op de peesplaat. Om te voorkomen dat de slipper op de grond blijft staan, ga je klauwen met je tenen. Echter is het klauwen niet een natuurlijke gang van zaken tijdens het lopen. De afwikkeling van je voet leidt hier dus onder. Door maanden achter elkaar op slippers te lopen, krijg je te maken met een combinatie van overbelasting en peesspanning op de fascia plantaris. Uiteindelijk kan dit tot klachten leiden.

Hoe herken ik een peesplaatontsteking?

Ik wil je bewust maken van de tekenen en symptomen die passen bij fasciitis plantaris. Patiënten die bij mij met deze klacht komen, hebben het vaak over pijn aan de onderzijde van de voet of bij de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen. Meer druk op deze plaats, geeft meer pijn in de hak. Men klaagt vaak over toenemende klachten tijdens het lopen of bij het staan. In enkele gevallen zie ik verdikking van de hielen; dan is er sprake van extreme overbelasting. Klachten als toenemende pijn bij het gaan lopen (startpijn) of rek zetten op de peesplaat verergert vaak de klachten.

Ga voor de verandering eens op blote voeten lopen.

Heb je tips als fysiotherapeut?

Ik kan je niet verbieden om (teen)slippers te dragen in de zomermaanden. Echter kan ik wel tips geven om de kans op fasciitis plantaris te voorkomen. Probeer met warm weer toch zo veel mogelijk van schoeisel te wisselen. Draag dus niet alleen slippers, maar overweeg eens sandalen, slippers met een bandje om de hak of ga voor de verandering eens op blote voeten lopen. Hierdoor voorkom je overbelasting van de voetboog. 

Wil je toch graag slippers aan? Zoek dan een slipper met een stugge zool. Hoe stugger de zool, hoe meer deze als een schoen de voet volgt. Zolang je de zool kan vouwen, is de zool te zacht. Geef je voeten dan wel eens wat extra rust en liefde, zodat ze je niet in de steek zullen laten. Lopen met slippers is namelijk een echte workout voor je voeten.

Heb jij last van je voeten door het dragen van slippers? Loop hier dan niet te lang mee rond. Fysiotherapie kan veel lichamelijke klachten verminderen en met de juiste zorg kan jij er de hele zomer tegenaan. Neem bij klachten contact op met jouw fysiotherapeut.