RSI en het gevaar van repeterende bewegingen

thuiswerken

De meeste mensen kennen de term muisarm beter dan Repetitive Strain Injury. Een muisarm valt hieronder, maar de term RSI is uitgebreider dan dat. Maar wat is RSI dan? En herstelt dit vanzelf? In deze blog ga ik uitgebreid in op de term RSI en hoe je het kan herkennen en behandelen.

Wat is RSI?

Deze term is een verzamelnaam van klachten die door overbelasting van de spieren, aanhechtingen en zenuwen ontstaan. De meeste mensen kennen de term bij overmatig gebruik van de computer, waardoor een muisarm ontstaat. Echter kunnen RSI klachten in het gehele lichaam voorkomen. De meest bekende diagnoses zijn carpaal tunnel syndroom, rotator cuff tendinitis, tenniselleboog, golfarm en slijmbeursontsteking van de schouder. 

Wat zijn de oorzaken en klachten passend bij RSI?

In mijn praktijk zie ik de meeste klachten aan de hand, pols, elleboog, schouder en nek. Dit betreft vaak mensen die kantoorwerk doen. Echter kan het door veel verschillende soorten werkzaamheden ontstaan. Denk hierbij aan het gebruik van handgereedschap, werken bij een productiefabriek, kassamedewerkers die items scannen of trainen voor een specifieke sport.

Klachten die passen bij repeterend werk zijn pijn, stijfheid, tintelingen of gevoelloosheid, krampen, spierzwakte en gevoeligheid voor warmte en kou. In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over, tenzij je lichaam te veel compensatiestrategieën hanteert.

RSI
Klachten die passen bij repeterend werk zijn pijn, stijfheid, tintelingen of gevoelloosheid, krampen, spierzwakte en gevoeligheid voor warmte en kou.

Welke tips geef ik bij RSI?

Blijf in beweging! Rust roest en maakt de pijn helemaal niet minder. Juist door in beweging te blijven voorkom je dat je spieren vast gaan zitten. Denk er hierbij om dat je binnen je pijngrenzen beweegt. Je mag de pijn voelen, maar deze mag niet erger worden.

Kijk naar je werkomstandigheden. Doe je veel aan thuiswerken achter de computer? Kijk dan naar de lichaamshouding tijdens het zitten. Beoordeel daarnaast de afstelling van je beeldscherm en je stoel om je postuur te bevorderen.

Neem regelmatig pauze. Ga minimaal 10 tot 15 minuten weg bij je bureau, zodat je lichaam echt goed op een andere manier wordt belast. Lukt het je niet om rustmomenten in te bouwen? Neem dan contact op met je baas om te kijken of je tijdelijk andere werkzaamheden binnen het bedrijf kan doen. Soms gaat dit in overleg met een arboarts. Een arboarts kan ook adviseren tijdelijk niet te werken om te kunnen herstellen van je klachten.

Neem liever geen pijnstillers. Pijn is een belangrijk signaal, het geeft aan dat er wat aan de hand is. Door het gebruik van pijnstillers ga je net over je grenzen heen, waardoor het natuurlijk herstel belemmerd wordt. Hierdoor duurt het herstel alleen maar langer.

Zoek een specialist voor jouw klacht. Er zijn vele specialisten die jou van RSI klachten af kunnen helpen wanneer deze niet vanzelf over gaan. In een acuut stadium kan fysiotherapie veel klachten verhelpen. In een chronisch stadium (klachten langer dan 6 maanden) heb je soms meerdere specialisten nodig om van het probleem af te komen.

Wat doe ik?

Wat ik doe is afhankelijk van het soort klachten. Uit het vraaggesprek en onderzoek krijg ik informatie over wat de klachten zijn en wat er moet gebeuren om deze op te lossen. Vaak combineer ik mobilisaties van de gewrichten met massage. Door de stand van het gewricht te verbeteren, komen de spieren in een ontspannen situatie. Massage is ter bevordering van de doorbloeding. Medical taping wordt ingezet om de spieren te ontspannen of het gewricht in een bepaalde situatie te laten bewegen. Naast deze behandelvormen zal ik ook oefeningen of tips geven, zodat je zelf aan de slag kan met de klachten. 

Heb jij RSI lijkende klachten? Loop hier dan niet mee door. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe sneller je van je klachten af kunt zijn. Neem contact op met jouw specialist.