Thuiswerken en nieuwe lichamelijke klachten

thuiswerken

Voor degenen voor wie dat mogelijk is, zijn we inmiddels al bijna een jaar aan het thuiswerken. Op de praktijk hoor ik steeds meer geruchten dat werknemers na deze crisis gemiddeld twee à drie dagen thuis zullen blijven werken. Ondanks de goede effecten voor de natuur, baart dit mij grote zorgen. Door het thuiswerken zie ik een verschuiving in het type klachten ontstaan. 

In de afgelopen periode heb ik een grote toename gezien in het aantal arm-, nek-, schouder- en rugklachten. Diagnoses als muisarm, tennis- of golferselleboog heb ik vaker gesteld dan in voorgaande jaren. Dan heb ik het nog niet eens over klachten als hoofdpijn en migraine, die ik ook steeds vaker behandel. In deze blog geef ik mogelijke oorzaken voor het ontstaan van klachten en geef ik je een aantal tips om klachten te voorkomen en te verminderen.

Op deze pagina:

Wat veroorzaakt klachten bij thuiswerken?

In de meeste gevallen is er sprake van fysieke stress op het lichaam. Deze stress wordt veroorzaakt door een langdurige verkeerde lichaamshouding tijdens het werk. Het scherm van de computer staat te laag, waardoor we naar beneden kijken. Je hoofd heeft een behoorlijk gewicht en bij een verkeerde houding hangt dit hele gewicht aan de spieren, in plaats van dat het ondersteund wordt door de wervelkolom. Een bureaustoel die niet op de juiste hoogte is afgesteld, zorgt ervoor dat we onze benen niet goed kunnen plaatsen, maar denk ook aan de afstand van de arm naar de muis of het toetsenbord. 

Tevens speelt mentale stress een rol. Zo moeten we nog steeds deadlines halen en valt de wifi weg net op het moment dat we een digitaal overleg hebben. We zijn er bijvoorbeeld ook niet aan gewend dat onze kinderen aanwezig zijn tijdens ons werk. Ze stellen vragen en willen graag met je spelen. Een praatje met je collega’s bij de koffieautomaat zit er ook al niet in.

Deze vormen van stress uiten zich vaak als klachten in spieren en gewrichten. Er ontstaan triggerpoints die pijn in de nek of de rug veroorzaken. Hiernaast ontstaan er blokkades in de gewrichten. Gelukkig zijn triggerpoints en gewrichtsblokkades goed te behandelen met fysiotherapie door middel van mobilisatie en massage.

Tips voor thuiswerken

Bekijk de ergonomie van je thuiswerkplek en pas deze indien nodig aan. Beweeg regelmatig: dit is goed voor lichaam en geest. Maak een korte wandeling of rek en strek alle spieren in je lichaam.

Doe kleine oefeningen om spieren te versterken en denk dan vooral aan spieren die je houding verbeteren, zoals de core spieren. Is er sprake van mentale stress? Maak dit dan bespreekbaar met je werkgever en pak het probleem bij de bron aan.

Heb je lichamelijke klachten door thuiswerken? Neem dan contact op met je fysiotherapeut.