Lage rugklachten en de oorzaken

Man met lage rugklachten

In de praktijk zie ik veel mensen met lage rugklachten. Ongeveer 80% tot 90% van de mensen zal in het leven tenminste één keer rugproblemen ervaren. Problemen in de rug kunnen zich op verschillende manieren uiten. Spierpijn, stijfheid en zenuwpijn zijn de meest gehoorde klachten bij mij in de praktijk.

Op deze pagina:

Wat zijn lage rugklachten?

Dit is een simpele vraag, maar het antwoord is ingewikkeld. De term lage rugklachten is voor mij een algemene noemer. Bij lage rugproblematiek gaat het om de symptomen die iemand ervaart, wat uiteindelijk tot de diagnose en een behandelplan leidt.

Klachten in de onderrug zijn afhankelijk van de structuur waarin het probleem optreedt. Spieren, gewrichten en tussenwervelschijven kunnen klachten veroorzaken. In de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand en gaan de klachten binnen enkele dagen over. Voor sommige mensen zijn de klachten eenmalig en in sommige gevallen keren de klachten regelmatig terug. Bij terugkerende klachten is het belangrijk om naar de belasting en belastbaarheid te kijken. Tevens vind ik het belangrijk om te kijken naar de mentale spanningen die iemand ervaart. Ervaart iemand stress, dan kan dit mede een oorzaak zijn voor de klachten. Behandel je deze problematiek niet mee, dan blijven klachten terugkeren. In mijn ogen zijn lichaam en geest één.

Oorzaken van lage rugklachten

Wat deed jij waardoor je later last had van je rug? De meeste oorzaken zijn op te delen in plotselinge en geleidelijke oorzaken. Een verkeerde beweging of verdraaiing (iets zwaars in de kofferbak tillen) of een verkeersongeval zijn plotselinge oorzaken voor pijn in de lage rug. Weinig afwisseling van de lichaamshouding (bureauwerk), verkeerde of eenzijdige belasting (eenzijdig dragen van een schoudertas), verouderingsproces van het kraakbeen, spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou, vocht zijn onder andere voorbeelden van geleidelijke oorzaken.

In komende blogs zal ik uitgebreider ingaan op specifieke diagnoses passend bij lage rugklachten. Denk aan specifieke klachten als hernia, kanaal stenose en ischias.

Heb jij last van lage rugpijn? Bestaande klachten kunnen andere klachten in de hand werken. Loop er dus niet te lang mee door! Neem contact op met Fysio & Fit Heerenveen.