Triggerpoints – manuele compressie of dry needling

Triggerpoints - manuele compressie of dry needling

Triggerpoints zijn op verschillende manieren te behandelen door bijvoorbeeld manuele compressie of dry needling. Laatst vroeg iemand mij waarom ik niet doe aan dry needling. In deze blog wil ik je laten weten waarom ik nog ouderwets werk met mijn vingers in plaats van dry needling.

Triggerpoint in het kort

Je kent het vast: je hebt last van je nek en schouders. Er word je vertelt dat de pijn ontstaat door triggerpoints. Een triggerpoint is een lokaal geïrriteerd gebied in het verloop van een gespannen spierstreng. Wanneer dit een actief triggerpoint betreft zal er lokale en uitstralende pijn worden waargenomen. Door beweging, rek of compressie kunnen deze punten spontaan ontstaan. Hoewel nog niet alles bekend is over deze pijnpunten, bevorderen houding en repeterende handelingen het ontstaan van deze pijnlijke spierstrengen. Het deactiveren van deze triggerpoints is het doel van ons fysiotherapeutische behandeling. Het deactiveren van een triggerpoint kan door manuele compressie van bijvoorbeeld de duim of door middel van dry needling.

Manuele compressie versus dry needling

Manuele compressie is het druk zetten op een triggerpoint. Deze druk kan variëren van zacht tot heel hard. Voor deze druk kan je gebruikmaken van voorwerpen, zoals een kegel. Dry needling is het zetten van een kleine holle naald in een triggerpoint. Er wordt in de kern geprikt, waardoor de spier zich zal ontspannen.

Er is steeds meer onderzoek naar de werking van manuele compressie en dry needling. Tot nu toe blijkt er uit onderzoek dat er weinig verschil is tussen deze twee behandelmethoden. Uit vergelijkingsonderzoek van De Meulemeester et al blijkt dat manuele compressie en dry needling nagenoeg een vergelijkbaar effect hebben op de lange termijn.

Nu terug naar de vraag waarom ik geen dry needling doe. Ik ben zelfstandige en ben verantwoordelijk voor de praktijk. Wanneer ik een cursusdag heb, moet de praktijk een dag dicht. Dit is geen excuus, maar speelt wel mee in mijn overweging. Uit het nu beschikbare onderzoek blijkt dat de uiteindelijke werking van dry needling en manuele compressie vergelijkbaar is. Zolang ik de meeste problemen nog met mijn handen op kan lossen, zal de overweging om te gaan prikken nog klein blijven. In dat geval kan ik beter mijn aandacht steken in opleidingen waarbij ik mijn manueel handelen kan verbeteren. Zolang ik manueel kan behandelen, zal ik daar voor kiezen.