Water drinken na behandeling fysiotherapie

Water na behandeling fysiotherapie

Ik adviseer altijd om water na je behandeling fysiotherapie te drinken. Sommige patiënten vragen zich af waarom ik dat eigenlijk doe. Waarom heb je water nodig en hoeveel?

Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water en je lichaam is er van afhankelijk om te overleven. Onder andere smeert en dempt de impact van de gewrichten. Daarnaast helpt het met afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.  Bij een verminderde hoeveelheid vocht in je lichaam kan je uitdrogen. Lichte mate van vocht tekort kan dan zorgen voor  bijvoorbeeld vermoeidheid of vermindert herstel.

Je verliest al vocht door het ademen, zweten, de stuwing in de darmen en via de ontlasting. Dit moet weer aangevuld worden in het lichaam om goed te kunnen functioneren. De sport die je beoefent, het klimaat waarin je leeft en je algemene gezondheid zijn factoren om rekening mee te houden. Hoeveel vocht je per dag moet drinken is daardoor per individu verschillend. Gemiddeld gezien wordt er geadviseerd om 1,5 tot 2 liter water te drinken. Daarnaast haal je een deel van je vocht uit het eten dat je neemt.

Een behandeling fysiotherapie is erg belastend voor je lichaam. Het mobiliseren van de gewrichten om deze weer goed te laten bewegen. De massage van spieren om afvalstoffen vrij te laten komen uit deze gespannen spieren. Na de behandeling heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen, maar dus ook water. Daarnaast helpt water bij de groei en ontwikkeling van spieren na training.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen te weinig vocht drinken. Dit geeft aan dat belangrijk is om mijn patiënten te informeren over het drinken van water en waar het goed voor is. Water drinken is één van de dingen die je zelf bij kan dragen bij het beter laten werken van de behandeling. Ik zal je altijd aanraden om een halve tot hele liter water meer te drinken dan je normaal doet. Dit omdat je lichaam het nodig heeft voor het herstel, zodat jij je uiteindelijk snel weer fit voelt.