Zo was het om in 2020 zelfstandig fysiotherapeut te zijn

Fysio & Fit Heerenveen fysiotherapie

Vandaag wil ik een blik werpen op het afgelopen jaar. 2020 is een jaar waar nog lang over gesproken zal worden in verband met het coronavirus. Ondanks de grote klappen, kan ik met een goed gevoel terugblikken op 2020 als zelfstandig fysiotherapeut.

Voor mij begon het jaar enorm druk. Naast dat ik in mijn eigen praktijk werkte, was ik ook werkzaam in een praktijk in Steenwijkerwold. Door de groei in de eigen praktijk, besloot ik dat februari de laatste maand daar zou worden. Helemaal als zelfstandig fysiotherapeut werken, leek mij toch nog wel een grote stap, maar nu ik er op terug kijk valt het best mee en mag ik trots zijn op wat ik tot nu toe heb bereikt.

Halverwege maart veranderde er echter een hoop. Ik zou half maart een cursus volgen, maar deze werd in verband met het coronavirus afgezegd en verplaatst naar mei 2021. Door het coronavirus kwam ik zelfs thuis te zitten en moest ik op zoek naar een andere manier om mijn cliënten te helpen. Digitaal kon ik hier en daar toch fysiotherapeutische zorg bieden, maar dit is voor mij niet hetzelfde als fysiek behandelen. Sterker nog digitaal valt me tegen, omdat je de weefsels niet in je handen kan voelen.

Na zes weken mocht gelukkig de praktijk weer open en kon ik mijn eigen werk oppakken. Er waren ten opzichte van eerder wel aanpassingen: handschoenen en mondkapjes dragen en extra schoonmaken tussen de behandelingen door. Van chirurg naar fysiotherapeut en aansluitend was ik ook nog de schoonmaakster. Maar goed ik kon weer aan het werk. In de eerste weken had ik veel patiënten die blij waren dat ze weer terecht konden. Heb regelmatig gehoord dat de patiënten er echt weer aan toe waren om een behandeling te krijgen. Dit is altijd fijn om te horen.

Na het heropenen van de praktijk werd het dus drukker dan ooit tevoren. Om patiënten in de toekomst goed te kunnen helpen, heb ik nog twee cursussen gedaan. Begin oktober ging ik naar Apeldoorn voor een cursus over behandeling van het bindweefsel. Met de handen of met tools kun je deze beïnvloeden. Tevens ben ik van start gegaan met een cursus over het Mulligan concept. Hierbij wordt de patiënt gevraagd om te bewegen, terwijl ik een correctie uitvoer van het gewricht. In januari zal ik het laatste deel Mulligan volgen. Voor nu maak ik al veel gebruik van de gekregen vaardigheden van beide cursussen.

In 2020 heb ik via de cursussen en via cliënten veel nieuwe therapeuten leren kennen. Van hen heb ik veel geleerd op gebied van observeren en behandelen. Met deze therapeuten heb ik informatie uitgewisseld, nieuwe behandeltechnieken geoefend en er is zelfs een samenwerking ontstaan met één van de therapeuten. Voorlopig is het vooral naar elkaar doorverwijzen, maar mogelijk gaat dit in de toekomst nog verder uitbreiden.

Alhoewel er dus diepte punten waren, had ik dit jaar gelukkig ook veel hoogtepunten. De nieuwe contacten met collega’s, veel blije en tevreden patiënten en met name de groei staan mij heel erg bij van dit jaar. In de toekomst wil ik nog diverse cursussen gaan volgen om op meerdere manieren patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen met hun klachten.