Klachten bij een verstoorde ademhaling

Het is vanzelfsprekend, maar ademen doen we allemaal. Tegenwoordig ervaren we echter veel stress, wat ten koste gaat van onze ademhaling. Het valt mij steeds vaker op dat er veel mensen een verstoord adempatroon laten zien. In deze blog ga ik het hebben over wat er gebeurd tijdens het ademen, waaraan je een verstoorde ademhaling herkent en wat het belang van goed ademen inhoudt.

Let op: Heb jij ademhalingsproblematiek? Raadpleeg eerst een huisarts of deze symptomen passen bij ernstig onderliggend lijden.

Wat gebeurt er tijdens het ademen?

Het ademcentrum bepaalt hoe vaak en wanneer we ademhalen,  wat een automatisch proces van het lichaam is. Bij het inademen wordt zuurstof via de longen opgenomen in het bloed en naar onze spieren en organen gebracht. Vanuit de spieren wordt koolstofdioxide via het bloed naar de longen gebracht, zodat deze uitgeademd kan worden. De zuurgraad van het bloed en de hoeveelheid zuurstof in het bloed worden nauw door het ademhalingscentrum in de gaten gehouden.

Waaraan herken je een verstoorde ademhaling?

Voor mij zijn de belangrijkste symptomen van een verstoorde ademhaling het in- en uitademen via de mond, geluiden tijdens het ademhalen via de mond, vaker gapen of zuchten, een verhoogde ademfrequentie, een oppervlakkige ademhaling, de adem wordt ingehouden of is erg onregelmatig. Tevens zie ik compensatie ontstaan in de nek en schouders, want daar zitten de hulpademhalingsspieren. Daarnaast zie ik dat men meer aandacht heeft voor de inademing dan de uitademing. De uitademing is daardoor vaak te kort en de aansluitende adempauze wordt vaak overgeslagen.

Oorzaken en klachten voor een verstoord adempatroon

Uit Brits onderzoek blijkt dat één op de tien gezonde mensen een ontregelde ademhaling heeft. Meestal is een longontsteking, gekneusde/gebroken rib, (buik)operatie, verkeerde lichaamshouding of stress de onderliggende oorzaak. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat een kwart van de mensen met longproblematiek verkeerd ademt. Ik zie vaak dat mensen na een probleem van de longen of ribben een herstelde longfunctie hebben, maar dat het adempatroon zich niet hersteld heeft. Daardoor blijven deze mensen problemen ervaren met de ademhaling bij inspanning.

Een verstoorde ademhaling kan tijdelijk geen kwaad, maar wordt echter een probleem als deze verstoring te lang aanhoudt. Door stress ga je te snel ademhalen, wat leidt tot een laag koolstofdioxide gehalte in het bloed. Het lichaam wil dat compenseren en vernauwt de bloedvaten in de hersenen met als gevolg: tintelingen, wazig zien, duizelingen, hartkloppingen en vermoeidheid.

Interessant feitje

Wist je wel dat alle notificaties en trilsignalen op je telefoon elke keer een verstoring van je adempatroon veroorzaken? Bij elk signaal dat je binnenkrijgt, heb je een honderdste van een seconde een ademstop. Tel maar op als je meerdere berichten achter elkaar binnenkrijgt. Dit kan dus meewerken in het verstoren van de ademhaling.

Wat is de juiste ademhaling?

Tot één ademhaling bereken ik het in- en uitademen met een korte pauze na de uitademing. De uitademing is langer dan de inademing. Gemiddeld moeten we in ontspannen toestand tussen de vijf tot acht ademhalingen per minuut maken. Wanneer je je inspant, zal de ademfrequentie toenemen tot ongeveer 12 ademingen per minuut.

Tevens is het van belang dat de ademhaling in de buik en in de borst plaatsvindt. Vaak wordt er meer aandacht besteed aan het verplaatsen naar de buik dan naar de borst. Ook hierdoor blijft het adempatroon verstoord. De ademhaling dient moeiteloos en zonder inspanning gedaan te worden en oogt daardoor soepel en geleidelijk. Daarnaast moet er alleen beweging in de buik, flanken en in de borst plaatsvinden.

Herken jij jezelf in dit verhaal en heb je daardoor vragen gekregen? Neem dan contact op met de praktijk om je ademhaling te laten observeren en ontvang tips om jouw ademhaling te verbeteren.