Goede voornemens in het nieuwe jaar

woman kickboxing

Een nieuw jaar start voor veel mensen met goede voornemens. We stellen onszelf doelen die we vaak in de eerste maand ook al niet meer na kunnen komen. Zo willen we stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten, noem het allemaal maar op. In deze blog geef ik je tips om dit jaar eindelijk jouw goede voornemens te behalen.

Een gestelde datum

Een aantal jaar geleden heb ik mijzelf voorgenomen geen goede voornemens meer te stellen. Waarom zou je voor het starten een datum vaststellen, terwijl elke dag een nieuwe kans is om een doel te stellen en eraan te werken? Start vandaag met jouw doel! Zet wel een datum waarop je je doel wil behalen. Anders wordt het te vaag wanneer je je doel moet halen en wordt de focus op je doel kleiner.

Het belang van slaap

Iedereen weet dat nachtrust een goede basis is van een vitaal leven. Om gezond ouder te worden, is slaap van belang. Tijdens het slapen vinden er veel schoonmaakprocessen plaats voor jouw hersenen. Hersenverbindingen die niet meer van belang zijn worden afgebroken en herinneringen die belangrijk zijn, worden in ons langetermijngeheugen opgeslagen. Je moet het vergelijken als het opschonen van een computer. Door het opschonen van het geheugen, krijg je weer extra ruimte om de volgende dag weer nieuwe informatie op te nemen.

Nieuwe gewoontes creëren kost veel tijd en dus ook veel energie. Echter zie ik vaak dat de kwaliteit van slaap niet als goede voornemen wordt gesteld. Door hier aandacht aan te besteden neemt de kans van slagen op je doelen toe. Slaaptekort kan namelijk je wilskracht verminderen, waardoor je sneller in oud gedrag terugvalt. Stel je slaapkwaliteit als afzonderlijk doel, zodat je wilskracht voor andere goede voornemens groot blijft. Hierdoor neemt de kans op slagen toe.

Bed slapen plant


Loop jij rond met lichamelijke klachten en wil je hier vanaf? Neem dan contact op en maak een afspraak om jouw klachten te laten beoordelen en te behandelen. 


Stellen van doelen en gedragsverandering

Om jouw goede voornemens te behalen is gedragsverandering nodig en voordat het een nieuwe routine wordt, kost dat tijd. Focus niet alleen op het eindresultaat, maar deel jouw doel op in kleinere stukjes. Zo heb je vaker kleine successen en kan je toewerken naar het eindresultaat. Stel je voor dat je 3 keer per week wilt gaan sporten. Om dit verantwoord zonder blessures te doen, kun je starten met 1x per week. Na een maand of twee verhoog je dit naar 2x per week. Zo groeit het langzaam tot een nieuwe routine en valt het niet tegen als je dit streven niet na kan komen. 

Bijstellen van doelen

Soms zijn er omstandigheden waardoor je niet aan je voornemens kan werken. Of je komt er gaandeweg achter dat de subdoelen toch te hoog gegrepen zijn. Stel je doelen dan bij. Zie dit niet als een tegenvaller, maar zie het als het creëren van nieuwe mogelijkheden om je einddoel toch te kunnen bereiken.

Met bovenstaande tips hoop ik dat je voorbij de eerste maand komt. Ik wens je heel veel succes met het behalen van jouw goede voornemens!