Gewrichtsproblemen door overgewicht

overgewicht, hamburger

Overgewicht kan tot veel gezondheidsproblemen leiden, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zo kunnen verschillende klachten ontstaan als hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, aderverkalking, diabetes, COPD en galstenen. Wat veel mensen niet weten is dat het ook invloed heeft op de gewrichten. In deze blog geef ik antwoord op de vraag waarom overgewicht slecht is voor de gewrichten en wat er aan gedaan kan worden.

Waarom is overgewicht slecht voor de gewrichten?

Het LUMC deed onderzoek naar de risico’s van overgewicht. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht meer risico lopen op het ontwikkelen van gewrichtsslijtage. Eerst werd er gedacht dat de extra kilo’s voor extra belasting op de knie- en heupgewrichten zouden leiden, waardoor artrose ontstaat. Dit is in zekere zin waar, maar uit dit onderzoek blijkt dat dit niet de enige reden is. Er blijkt dat patiënten met overgewicht vaker klachten aan hun handen te hebben. Het blijkt te maken te hebben met het vetweefsel, wat de hoeveelheid adiponectine in ons lichaam verandert. Adiponectine is een stofje dat de afbraak van het kraakbeen remt en de vorming van nieuw kraakbeen stimuleert. Het onderzoek toonde aan dat mensen met overgewicht minder van deze stof in hun lichaam hebben. Uit langer durend onderzoek bleek namelijk dat hoe minder adiponectine mensen hebben, hoe ernstiger de artrose bleek te zijn. Er wordt nu dus gedacht dat deze stof een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling en de verergering van gewrichtsslijtage.

Afvallen door beweging

Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook met overgewicht. Door te bewegen gebruik je meer energie, waardoor het mogelijk is om af te vallen. Heb je last van overgewicht en gewrichtsproblemen, kies dan voor om te gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Dit zijn goede vormen om matig intensief te kunnen bewegen, zonder de gewrichten te veel te belasten. Uit onderzoek blijkt dat gedurende een langdurige periode matig intensief bewegen betere resultaten geeft dan kort intensief sporten. Denk hierbij aan een aantal jaren om af te vallen in plaats van snel af te vallen en daardoor jojo-en. Dit is beter voor je gewicht, maar ook voor de gewrichten.

wandelen
Heb je last van overgewicht en gewrichtsproblemen, kies dan voor om te gaan wandelen, fietsen of zwemmen.

Afvallen door een gezonde leefstijl

Bewegen is onderdeel van een gezonde leefstijl. Daarnaast zijn ontspanning en voeding een groot aandachtspunt om af te vallen. Het eetpatroon is belangrijk om in de gaten te houden. Drink zo min mogelijk frisdrank en alcohol, eet veel groente en neem een gezond tussendoortje zoals fruit of noten. Denk wel om de hoeveelheden die je eet! Dat kan per persoon verschillen.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij gewrichtsproblemen?

Door gewrichtsproblemen kan de bewegingsvrijheid beperkt worden. Tevens kunnen bewegingsbeperking ervoor zorgen dat het lichaam in het algemeen verkeerd belast wordt, wat uiteindelijk tot klachten kan leiden. Ga daarom zo vroeg mogelijk naar een fysiotherapeut om scheefstanden op te heffen of adviezen omtrent bewegen te ontvangen. Hierdoor kan je blijven bewegen, waardoor het risico op overgewicht afneemt.

Heb jij gewrichtsklachten door overgewicht? Of heb je gewrichtsproblemen en wil je passend advies om weer in beweging te komen? Neem dan contact op.