6 tips voor een gezondere levensstijl

gezondere levensstijl

Begin april volgde ik een webinar “Waarom je in het moderne leven moe, prikkelbaar en zwakker wordt” van drs Richard de Leth. Hieruit bleek dat veel mensen gezond willen leven, maar dat er in werkelijkheid nog veel te verbeteren valt aan die gezondere levensstijl. Je gezondheid heb je zelf in de hand. Maar hoe leef je gezonder? En de belangrijkste vraag: hoe houd je die gezonde levensstijl vol? In deze blog geef ik je 6 tips die jou op weg kunnen helpen naar een gezondere levensstijl.

Wat is een gezonde levensstijl?

Er bestaat geen algemene richtlijn voor een gezonde levensstijl. Het is wat het zegt: gezond leven. Iedereen heeft andere doelen en situaties  om vanuit te werken. Hierbij is het goed om voor jezelf te kijken wat jij belangrijk vindt aan een gezonde levensstijl.

Een gezonde manier van leven is niet voor een korte periode, maar voor de rest van je leven. Het vraagt dus voortdurende aandacht. Je moet dus altijd bezig zijn met jouw gezonde lifestyle. De belangrijkste vraag is dus: heb je dit voor jezelf over? Zo ja, richt je dan op de volgende pijlers voor een gezondere levensstijl.

Gezond eten

Bij gezond leven kan je niet zonder gezonde voeding. Eten kan je als de basis zien voor een gezondere levensstijl. Eet wat de natuur je biedt en koop niet te veel kant-en-klare producten. Kant-en-klaar maaltijden bevatten vaak veel bijproducten om de houdbaarheid te vergroten. Pakjes van sauzen bevatten vaak veel suikers en zouten die van invloed zijn op de hormoonhuishouding en wanneer je te veel junkfood eet, mis je vaak de broodnodige voedingsstoffen om je lichaam goed te laten functioneren.

Het voedingscentrum geeft hulp bij de invulling van maaltijden. Zij geven richtlijnen waar een evenwichtig voedingspatroon aan moet voldoen. Daarnaast heb ik in gewrichtsproblemen door overgewicht al wat extra aanwijzingen gegeven om je voedingspatroon aan te passen.

overgewicht, hamburger
Wanneer je te veel junkfood eet, mis je vaak de broodnodige voedingsstoffen om je lichaam goed te laten functioneren.

Voldoende bewegen

Als gezond eten stap één is naar een gezondere levensstijl, dan kan bewegen als tweede stap worden gezien. Door te sporten verbeter je de conditie en werk je aan de perfecte lichaamshouding voor optimale belasting. Net als met gezond eten, is het belangrijk om te blijven sporten voor een gezonde levensstijl. Twee à drie keer per week intensief sporten is aan te raden als je van sporten houdt. Wanneer je niet van sporten houdt, is drie à vier dagen matig intensief sporten een optie. Dagelijks wandelen of fietsen kan al een groot verschil maken voor je gezondheid. Zoek een sport of activiteit die jij leuk vindt, dan is dat makkelijker vol te houden. 

Drink voldoende water

Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Het is belangrijk om dit vocht aan te vullen wanneer je dit kwijtraakt. De hoeveelheid water die je moet nemen, hangt af van je gewicht en lengte. Ik adviseer de meeste mensen om 1,5 tot 2 liter water te drinken. Kijk naar je urine om te checken of je voldoende hebt gedronken. Wanneer je voldoende drinkt, zal de urine transparanter zijn dan wanneer je te weinig drinkt. Probeer vruchtensappen en frisdranken te voorkomen, want daar zitten veel suikers in.

Mentale gezondheid

Voor een gezondere levensstijl moet je naar je lichaam luisteren. Wanneer je lekker in je vel zit, ervaar je minder stress. Door stress ervaar je vaak eerder lichamelijke klachten. Klachten van het lichaam kunnen veroorzaakt worden doordat er mentaal iets aan de hand kan zijn. Ga in zo’n geval na wat er aan de hand is en wat je kan doen om deze stressreactie in je lichaam te kalmeren. Soms helpt het om meegemaakte zaken op te schrijven of om erover te praten, zodat je mentaal meer rust krijgt.

Genoeg slapen en/of rusten

Er moet een balans zijn tussen activiteiten en rust. Wanneer je te veel van je lichaam vraagt, kan het overbelast raken. Om overbelasting te voorkomen, is het belangrijk om rust te nemen. Onder rust kan ook slapen vallen. Wanneer je steeds gebroken nachten maakt, kan je lichaam niet tot herstellende functies komen. Hierdoor ontstaan weer lichamelijke klachten. Zorg dus voor een goede slaaphygiëne, de beste slaaphouding en voldoende slaapuren. Bouw daarnaast rust in op de dag, zodat je een ontspannener gevoel krijgt.

slaaphouding
Wanneer je steeds gebroken nachten maakt, kan je lichaam niet tot herstellende functies komen.

Focus op het goed voelen

Vaak richten we ons op het uiterlijk, waardoor we uiteindelijk ‘goed’ in ons vel zitten. Echter is het belangrijk deze focus om te draaien. Er goed uit zien geeft namelijk niet direct een goed gevoel. Wanneer je je focus verlegt naar hoe je je voelt, zal je er vanzelf beter uitzien. Je zal gaan uitstralen dat je je goed voelt, waardoor je er beter uit gaat zien. Wees daarin niet te streng voor jezelf. Zodra je jezelf allemaal regels op gaat leggen is het moeilijker om jezelf goed te voelen. Leer jezelf een levensstijl aan waarmee je niet alleen resultaten haalt voor een mooi uiterlijk, maar leer je in het geheel goed te voelen. ‘Feeling good, looking better!’

Op naar een gezondere levensstijl

Wist je dat het ontwikkelen van nieuwe gewoonten gemiddeld twee maanden duurt? Geef jezelf dus de tijd om naar een nieuwe lifestyle over te gaan. Doe dit in stappen en gun jezelf de tijd om te veranderen. Rome is immers ook niet in één dag gebouwd. Stap voor stap toewerken naar iets is beter vol te houden dan rigoureuze veranderingen. 

Zoals eerder aangegeven zijn gezond eten, voldoende water drinken, elke dag bewegen en rusten belangrijke factoren voor een gezonde levensstijl. Over het algemeen wordt er niet zo snel gedacht aan de mentale gezondheid. Met het richten van je focus op jezelf en hoe je je voelt, kan je extra stappen maken om tot een gezondere levensstijl te komen.

Wat mij enorm heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in mijn lifestyle, was het maken van een lijst. Ik schreef op wat ik at, wat ik aan beweging deed en welke gedachten ik daarbij kreeg. Dit gaf mij inzicht in de punten die ik nog moest aanpakken. Wat heb jij voor jezelf over om gezonder te leven? En hoe ga je zorgen dat je het vol kan houden? Neem in ieder geval tijd om veranderingen voor je gezonde levensstijl eigen te maken.

Wil je hier een keer over sparren, dan kan je altijd contact opnemen met een professional.