9 redenen om vaker te wandelen

wandelen

Elke dag een halfuur lopen, lijkt op het eerste gezicht niet veel impact te hebben, maar wist je wel dat lopen een natuurlijk medicijn is voor veel lichamelijke klachten? Uit onderzoek van de Amerikaanse arts Mike Evans blijkt dat dagelijks wandelen een drastische verbetering oplevert voor de algehele gezondheid. Zo is het goed voor het hart, de bloedvaten, het geheugen en zelfs je humeur.

In deze blog leg ik je uit hoe je begint met het wandelen van lange afstanden en waar wandelen allemaal goed voor is.

Stap voor stap

Het is sterk aan te raden om het wandelen op te bouwen als je dit niet gewend bent. Ga dus niet gelijk een wandeling van 20 kilometer maken. Begin met korte afstanden (bv. 2,5 km) voor 2 à 3 keer per week. Na één maand zou je de afstand per keer iets kunnen vergroten, totdat je de gewenste afstand die je wilt lopen hebt bereikt.

Houd rekening met je loopsnelheid. Kies een gemakkelijke snelheid waarin je lekker kan wandelen en je de gekozen afstand vol kan houden. Maak je passen niet te groot en wikkel je voeten goed af. Vergeet ook niet om je armen soepel mee te bewegen tijdens het lopen.

Op de site wandeltraining.nl vind je diverse schema’s om op tempo te leren lopen en afstanden te vergroten. Door je aan een trainingsschema te houden, kan je zodoende lichamelijke klachten voorkomen.

Door de buitenlucht en de onbewuste verbinding met de natuur, ga je je vaak beter voelen.

Door sneller te lopen, kun je ook nog je conditie opbouwen. Wissel echter het sneller wandelen af met rustig lopen. Je hartslag gaat namelijk tijdens het sneller wandelen omhoog en tijdens het rustig lopen omlaag.

Wandelen helpt bij…

  • het versterken van de spieren en de botten. Door het regelmatig belasten wordt botmassa aangemaakt, waardoor de kans op botontkalking kleiner wordt. Tegelijk wordt er spiermassa onderhouden en soms zelfs aangemaakt.
  • het onderhouden van het kraakbeen in de gewrichten. Kraakbeen is een soort spons, die zich door bewegen steeds vult en leeg drukt met vloeistof om het kraakbeen te voeden. Wanneer je weinig beweegt, neemt de functie van het kraakbeen af. Door regelmatig te wandelen, houd je de belastbaarheid van je kraakbeen goed en beweeg je soepeler.
  • het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Wanneer je minimaal 1 uur per week actief loopt, daalt het risico op hart- en vaatproblemen. De conditie van het hart en de bloedvaten neemt toe.
  • het vergroten van je vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Wanneer je op tempo wandelt, daag je je longen uit om voldoende zuurstof op te nemen om je spieren goed te laten functioneren. Hiermee beïnvloed je je conditie van hart, bloedvaten en longen.
  • het verlagen van het risico op overgewicht en diabetes type 2. Bij wandelen gebruik je energie. Wanneer je goed naar je lichaam luistert, is de hoeveelheid energie die je tot je neemt en verbruikt in balans.
  • het verbeteren van je geheugen. Uit onderzoek blijkt dat je beter informatie op kan nemen als je wandelt. Je hersenen worden op een andere manier geprikkeld, waardoor de informatieverwerking bevorderd wordt.
  • bij symptomen van stress en depressieve gevoelens. Door de buitenlucht en de onbewuste verbinding met de natuur, ga je je vaak beter voelen. Nog beter is om samen te lopen, want dan kun grote of kleine dingen bespreekbaar maken.
  • het verbeteren van je nachtrust. Je biologische klok krijgt een soort reset, waardoor inslapen en doorslapen vaak verbetert. Hierdoor neemt de kwaliteit van je slaap toe.
  • het verbeteren van de stofwisseling in de darmen. Door wandelen worden je darmen bij wijze van spreken gemasseerd. Deze ‘massage’ zorgt ervoor dat vocht uit de darmen beter wordt opgenomen. Hierdoor wordt de ontlasting vaak steviger/soepeler.

Heb jij pijn bij het wandelen? Loop hier niet te lang mee door! Klachten aan je voeten kunnen problemen elders in het lichaam veroorzaken. Neem contact op om te kijken hoe jouw klachten kunnen worden opgelost.