Welke wintersportblessures komen het meest voor?

wintersportblessures

Inmiddels is het wintersportseizoen al een tijdje aan de gang. In de praktijk hoor ik veel cliënten over wintersport. Tijdens zo’n vakantie heb je meer risico om lichamelijke klachten op te lopen. Naast de gebroken benen en hersenschuddingen zijn er nog andere wintersportblessures die ik in deze blog met je doorneem. In de komende maanden zullen de besproken blessures verder uitgediept worden.

Meest voorkomende wintersportblessures

In veel wintersporten kunnen blessures voorkomen die variëren van een milde tot zware verwonding. Maar wat zijn dan de meest voorkomende wintersportblessures?

Knieklachten

Zowel snowboarden als skiën zijn belastende sporten voor je knieën. Mensen die skiën, hebben een iets groter risico op het ontwikkelen van knieklachten. Wanneer je tijdens een gekke draai of plotselinge stop iets hoort ‘ploppen’ in je knie, dan heb je te maken met een knieblessure.

Je kan te maken krijgen met kruisbandletsel. Vaak gaat hier een plotselinge draaibeweging aan vooraf, waarbij het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen draait. Hierdoor kunnen de voorste en/of de achterste kruisband scheuren. Er is altijd sprake van een fysiotherapeutische behandelperiode bij het (in)scheuren van deze banden. Een operatie hoeft niet altijd plaats te vinden, afhankelijk van de sportiviteit van de patiënt. 

Daarnaast kan je te maken krijgen met meniscusletsel. Deze blessure ontstaat op een vergelijkbare manier als kruisbandletsel. Echter ontstaat er in dit geval een scheur in de binnenste of buitenste meniscus. Je knie lijkt ‘op slot’ te zitten en het belasten van de knie is pijnlijk en beperkt. Deze blessure gaat vaak samen met zwelling van de knie. 

Schouder, pols en vingerblessures

Je schouder kan uit de kom raken bij een valpartij. In dit geval zal de schouder in het ziekenhuis of door een professional gezet worden. Vaak is naderhand het bewegen van de arm erg pijnlijk, omdat de banden en spieren opgerekt zijn. Na een fase van immobilisatie door middel van een mitella, ga je rustig je schouder weer bewegen en belasten. Deze fase van herstel na een schouderluxatie kan onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Bij valpartijen is er altijd kans op het breken van een pols of vinger. In de meeste gevallen zal er in het ziekenhuis gips of een spalk gegeven worden om de breuk te genezen. Daarnaast kan je pezen in polsen of vingers verrekken, waardoor je last hebt met dagelijkse activiteiten.

Skiduim

Bij het gebruik van skistokken kan je een skiduim oplopen tijdens een val. Hierbij kun je een pees verrekken of (in)scheuren. Dit geeft flink veel pijnklachten bij dagelijkse activiteiten zoals het openen van een petfles of deur. Van deze blessure kan je weken tot maanden last houden.

wintersportblessures, snowboarders

Voorbereidingen op wintersport

Het overgrote deel van de wintersportgangers loopt geen vervelende blessures op. Wetende dat er risico’s zijn, is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je voor te bereiden op de wintersport. Zo kan je controleren of alle benodigdheden tijdens je reis voldoen aan de veiligheidseisen.

Ga niet van een piste af die boven je niveau is. Vaak zijn er regels op de pistes. Neem deze regels vooraf goed door.

Draag naast je helm ook een goede zonnebril met een UV-filter om je ogen te beschermen en vergeet die reisverzekering niet af te sluiten voor extreme sporten!

Voorkomen is beter dan genezen

Meestal staat een wintersport al langere tijd gepland. Gebruik die tijd om je spieren en gewrichten krachtig te maken en je conditie op peil te brengen. Zo kan je onder andere zelf voorkomen dat je met overbelastingsklachten van de gewrichten te maken krijgt. Echter zijn sommige wintersportblessures niet te voorkomen, door bijvoorbeeld een onverwachte val op de piste.

Heb jij klachten gekregen tijdens of na wintersport? Deze klachten kunnen in de toekomst meer klachten veroorzaken. Neem contact op om je te laten behandelen.