9 gezondheidsvoordelen van yoga

Zelfzorg yoga

Yoga wordt steeds populairder onder sporters, vanwege de positieve effecten op de gezondheid. De oefeningen binnen de yoga zoeken een balans tussen geest en lichaam. Enerzijds moet je inspanning leveren om de oefeningen uit te voeren. Anderzijds moet je jezelf mentaal aanmoedigen om houdingen vol te houden, maar vooral ook te voelen wat er in je lichaam gebeurd. Hier zijn 9 gezondheidsvoordelen van yoga!

1. Ademhaling

Yoga oefeningen gaan eigenlijk altijd gepaard met de ademhaling. De meeste vormen van yoga laten je een diepe lange ademhaling uitvoeren. Hierdoor kan je lichaam ontspannen en blijft je hart rustig pompen. Door de aangeboden ademhalingsoefeningen neemt de capaciteit van de longen toe, wat een positief effect heeft op je sportprestaties. Het verbetert dus je uithoudingsvermogen bij activiteiten.

2. Rekken

Rekken is naast de ademhaling een groot onderdeel van de yogahoudingen. Stretchen helpt bij het afvoeren van melkzuur. Melkzuur komt vrij bij inspanning en zorgt voor stijfheid en spierpijn als dit niet goed afgevoerd wordt. Hierdoor wordt de bewegingsruimte in de gewrichten verbeterd, worden de spieren soepeler en krijg je meer flexibiliteit.

3. Flexibel

Bij yoga wordt vaak gedacht dat je al heel flexibel moet zijn om de oefeningen uit te kunnen voeren. Echter hoef je helemaal niet flexibel te zijn. Door het juist uitvoeren van de oefeningen neemt je flexibiliteit vanzelf toe. Leeftijd speelt geen rol bij het verkrijgen van flexibiliteit. Je bent dus nooit te oud om leniger te worden!

4. Kracht

Door de verschillende staande, zittende en liggende houdingen worden veel core spieren aangesproken in het lichaam. Staande oefeningen richten zich met name op de spieren in de benen. Liggende en zittende oefeningen spreken vooral de buik- en rugspieren aan. Yoga is dus een complete workout voor je hele lichaam.

5. Houding

Bij het toenemen van de flexibiliteit en de kracht, zie je dat de houding vaak vanzelf beter wordt. Spieren zijn sterk en lang genoeg om de perfecte lichaamshouding vast te kunnen houden. Door het beoefenen van yoga ben je jezelf bewust hoe je je lichaam belast, waardoor je je postuur zelf aan kan passen.

Bij het toenemen van de flexibiliteit en de kracht, zie je dat de houding vaak vanzelf beter wordt.

6. Stress

Yoga kan stress verminderen, doordat je bewust met je ademhaling bezig bent. Dit kan helpen om de gedachten ‘leeg’ te maken. In het begin kan je moeite hebben om te concentreren op je ademhaling of het leeg houden van de gedachten. Het vergt enige tijd om gedachten uit te kunnen schakelen, dus geef niet te snel op.

7. Hormonen

Uit aanwijzingen blijkt dat er tijdens yoga biochemische reacties optreden in het lichaam om stress te verminderen. Er worden minder tot geen stresshormonen aangemaakt, waardoor het gevoel van kalmte en rust ontstaat.

Tevens wordt er gedacht dat yoga de aanmaak van het hormoon oxytocine stimuleert. Het zogenaamde knuffelhormoon wordt geassocieerd met het gevoel van verbondenheid met anderen. Ook zou oxytocine invloed hebben op de rust die je ervaart.

8. Concentratievermogen en stemming

Momenteel wordt er nog veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van het concentratievermogen en de stemming door yoga. Hier ligt de relatie met de eerder genoemde hormonen ten grondslag. Door het verminderen van stress in het lichaam neemt de mogelijkheid om helder te denken en je gemoedstoestand toe. Dit heeft dus een positief effect op je lichaam.

9. Aandoeningen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er op diverse vlakken voordelen voor het beoefenen van yoga. Laat je dus niet tegenhouden door vooroordelen over yoga. Yoga is goed voor het gehele lichaam en biedt dus veel voordelen bij verschillende soorten klachten. Zo kan het symptomen van hoge bloeddruk, rugklachten, artritis en astma verlichten. Oftewel, yoga is ontzettend goed voor je gezondheid! 

Heb jij vragen over het starten met yoga? Of lijkt yoga je niet leuk, maar zou je iets uitdagends als pilates willen proberen? Neem dan contact op, zodat ik je advies kan geven.