Kun je aan pilates meedoen als je klachten hebt?

Pilates

Pilates is één van de groepslessen binnen de praktijk. In de afgelopen weken krijg ik steeds meer vragen over deze groepsles. Het gaat dan vooral over wat ik doe tijdens zo’n les. Tevens vraagt men wat het verschil is met yoga. Daarnaast krijg ik bijna altijd de vraag of iemand mee kan doen, terwijl deze persoon lichamelijke klachten heeft. In deze blog geef ik je meer informatie over wat de voordelen van pilates zijn, hoe een les eruitziet en of je mee kan doen als je klachten hebt.

Is pilates vergelijkbaar met yoga?

Pilates wordt regelmatig met yoga vergeleken. Er zijn wel raakvlakken met yoga, maar dit is niet de insteek van waaruit pilates is ontstaan. Pilates is een programma van oefeningen die zowel intensief als ontspannend zijn. De oefeningen zijn met name gericht op het versterken van de kernspieren van het lichaam. Daarnaast wijkt mijn pilatesles af van de originele opzet, omdat ik mijn fysiotherapeutische kennis inzet om oefeningen voor iedereen verantwoord te maken.

Wat zijn de voordelen van pilates bij regelmatige beoefening?

Het beoefenen van pilates heeft veel voordelen. Na enkele lessen hoor ik vaak dat iemand zich fitter voelt. Activiteiten uit het dagelijks leven worden als makkelijker ervaren, doordat je kernkracht, conditie en soepelheid van de spieren toeneemt. Door regelmatig te bewegen wordt de doorbloeding in het lichaam bevorderd, waardoor het herstel van spieren en weefsels wordt verbeterd. En zo kan ik nog wel meer voorbeelden geven die op deze voordelen aansluiten.

Hoe ziet een les er uit?

Binnen de lessen vind ik het belangrijk dat mijn deelnemers lekker kunnen bewegen. Ik probeer tijdens mijn lessen altijd alle kernspieren aan te spreken, maar ik doe ook oefeningen voor de benen en de armen.

Een totale les pilates duurt bij mij één uur. Ik begin altijd met een warming-up om de spieren klaar te maken voor het uitvoeren van de oefeningen. Deze duurt ongeveer tien minuten. De warming-up bestaat uit dynamische oefeningen om de doorbloeding naar de spieren te bevorderen.

Dan volgt er een reeks oefeningen voor het hele lichaam. Deze worden in zwaarte opgebouwd, waarbij er een verdeling gemaakt wordt in een staand onderdeel en een onderdeel op de grond. Laatstgenoemde bestaat uit oefeningen op de buik of rug die op een matje op de grond uitgevoerd worden. Dit gedeelte neemt ongeveer 40-45 minuten in beslag. In dit deel volgen allerlei oefeningen die met eigen lichaamsgewicht worden uitgevoerd. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van gewichten of apparaten. Het aantal herhalingen hangt af van de groep die ik voor mij heb. Dit kan variëren tussen de 15-20 herhalingen. Daarnaast zijn er oefeningen die op tijd worden gedaan.

De groepsles wordt altijd afgesloten met een reksessie van ongeveer twintig minuten. Hierbij worden alle gebruikte spieren gerekt, zodat je lichaam weer in de ruststand terug kan keren.

Kan ik meedoen met mijn klachten?

Binnen mijn groepen hebben de meeste deelnemers klachten van de nek, rug of heup. Dus ja, je kan meedoen aan pilates. Ik wil dat iedereen lekker kan bewegen, dus ik geef altijd aan dat men zelf op de grenzen van het lichaam moet letten. Geef vooraf aan de les aan dat je klachten hebt, dan kan ik rekening houden met de uit te voeren oefeningen. Ik zal dan alternatieven aanbieden, zodat je wel een oefening kan doen in plaats van dat je moet wachten op de volgende oefening. Daarnaast zal ik tussendoor wat vaker een oefening doen om de aangegeven pijngebieden te ontspannen. Mijn ervaring is dat de meeste van mijn deelnemers steeds minder klachten hebben door regelmatige beoefening van pilates. 

Heb je klachten en ben je benieuwd hoe een pilates eruit ziet? Kom op een verantwoorde manier de kernspieren versterken, waardoor je klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Neem contact op over de mogelijkheden voor deelname.