De verschillen tussen de chiropractor en fysiotherapeut

Fysio & Fit Heerenveen

Een aantal blogs geleden schreef ik over wat ik als fysiotherapeut ervan vind dat iemand zelf kraakt. Er zijn namelijk zorgverleners die kraken, zoals de chiropractor. Ik krijg vaak de vraag wat het verschil is tussen een fysiotherapeut en een chiropractor. Er wordt namelijk ten onrechte wel eens gedacht dat ik een kraker ben. Maar waarin zitten de verschillen dan? In deze blog geef ik je meer kennis over chiropractoren, wat zij doen en wat hierin het verschil is met fysiotherapie.

Wat is de betekenis van de termen chiropractie en fysiotherapie?

De term chiropractie is afkomstig uit het Grieks. Geir betekent ‘ hand’ en Prattein betekent ‘handelen’. Als je dit letterlijk zou vertalen betekent het ‘ handelen met de handen’. 

De term fysiotherapie stamt af van het Griekse woord kinesiologie. Kinesis staat voor ‘bewegen’ en logia staat voor ‘leren’. Fysio staat voor ‘fysiologisch’ waarmee het natuurlijke bewegen binnen het gewricht wordt bedoeld. Als we deze termen bij elkaar voegen dan gaat fysiotherapie over de natuurlijke bewegingsleer van de gewrichten. 

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor werkt met zijn handen aan het bewegingsapparaat om de algehele gezondheid, met name dat van het zenuwstelsel, te verbeteren. Bij deze behandelingen wordt er gebruik gemaakt van een gedoseerde, mechanisch impuls. Door dit impuls worden stoornissen in de communicatie tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom opgeheven. Doordat er bij de behandeling een krakend geluid ontstaat, wordt de chiropractor in de volksmond vaak de kraker genoemd.

Chiropractor
Chiropractor in de stijl van Ukiyo-e door DALL-E.

Wat doet een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut is een specialist op het gebied van de spieren en de gewrichten. Met name de beweeglijkheid hiervan staat centraal. Fysiotherapeuten werken met hun handen aan het bewegingsapparaat om deze beter te laten functioneren en dus klachten te verminderen. Door het mobiliseren (fysiologie terugbrengen in het gewricht) en masseren, gaat een gewricht minder pijn doen.

Fysiotherapeuten worden nog wel eens ten onrechte masseurs genoemd. In de laatste twintig jaar zijn er veel behandeltechnieken bijgekomen voor een fysiotherapeut. Zo behandelen ze het bindweefsel (FIT), mobiliseren ze passief (FOI) of actief (Mulligan concept) de gewrichten en wordt het vaak aangevuld met massage. 

Daarnaast worden fysiotherapeuten ook onterecht krakers genoemd. Dit heeft te maken met de specialisatie manuele therapie, waarbij handelingen vergelijkbaar zijn als die van een chiropractor. Bij een behandeling door een manueel therapeut kan er dus wel een krakend geluid zijn. Meestal worden deze technieken aangevuld met technieken uit de fysiotherapie.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen van de fysiotherapeut en de chiropractor?

Beide disciplines werken met de handen. In sommige gevallen kan er gebruik worden gemaakt van kleine tools, om handelingen voor de therapeut zelf te vergemakkelijken. Daarnaast kunnen ze vanuit hun eigen visie oefeningen meegeven aan de patiënt, zodat de cliënt zelf bij kan dragen aan het herstel van de lichamelijke klachten.

Beide disciplines starten met een vraaggesprek omtrent de lichamelijke klachten. Na de anamnese vindt het onderzoek plaats. Dit is waar de verschillen beginnen. 

Meestal is het onderzoek bij de chiropractor meer gericht op de wervelkolom, terwijl de fysiotherapeut meer naar de spieren en de gewrichten van het hele lichaam kijkt. Indien er beeldvormend onderzoek is geweest bij een patiënt, zal een chiropractor hier vaak naar kijken om de behandeling nog gerichter te maken. Tevens hebben beide disciplines hun eigen testen om de klachten in beeld te krijgen en daarop het behandelplan te maken. Deze testen kunnen raakvlakken hebben.

Naar wie kan ik het beste toe voor behandeling?

Wat ik allemaal geschreven heb in deze blog is heel zwart wit. Onder fysiotherapeuten zijn er veel verschillen. Zo ben ik zelf ook voorstander van het bekijken van medisch beeldmateriaal. Hierdoor kan je gerichter helpen bij klachten. Er zijn collega fysiotherapeuten die dit niet zullen doen.

Naar wie je het beste toe kan voor behandeling is erg persoonlijk. De één heeft meer profijt van de chiropractor, terwijl de ander wegloopt met de fysio. Dit hangt allemaal af van de klik tussen therapeut en cliënt. Wanneer ik geen oplossing kan bieden met mijn behandeltechnieken, zal ik adviseren om een manueel of chiropractor naar keuze te bezoeken. 

Heb jij klachten en wil je er vanaf? Neem dan contact op met een professional.