Een telefoonduim; meer dan alleen duimklachten

man die telefoon gebruikt

Het gebruik van een smartphone wordt steeds normaler. Tegenwoordig hebben we een soort computer in onze broekzak waar we heel veel mee kunnen. Naast appen, swipen we op social media of reageren we op onze e-mail. Hierdoor neemt de kans op klachten van de duim en pols toe. Een veel gezien probleem is de telefoonduim, die ook wel bekend staat als de smartphone duim. In dit geval zijn het niet die haakjes voor in de muur, als je op Google zoekt.

Maar wat is een telefoonduim en hoe kan je het voorkomen? Ik neem je mee in de wereld van de telefoonduim.

Wat is een telefoonduim?

De telefoonduim komt door overbelasting van de pezen van je handen, polsen en met name je duimen. Door veel herhalende bewegingen met je duimen, krijgen ze geen rust om te herstellen. Daarnaast zie je symptomen zoals een vermoeide duim, kramp in handen en vingers pijn en soms zelfs tintelingen. 

De telefoonduim valt onder de noemer Repetative Strain Injuries. Een smartphone duim gaat vaak hand in hand met elleboog-, schouder-, nek- en hoofdpijnklachten. Vaak wordt dit veroorzaakt door de houding waarin we onze telefoon gebruiken. Ondanks dat je telefoon niet zo zwaar is, is het wel belastend om 300 gram in dezelfde houding vast te houden voor voor meer dan 30 minuten. Vaak wijkt deze af van de perfecte lichaamshouding.

telefoonduim
De telefoonduim komt door overbelasting van de pezen van je handen, polsen en met name je duimen.

Hoe kan je deze klachten voorkomen?

In de huidige tijd zal een smartphone duim misschien niet te voorkomen zijn. Wel kan je een aantal dingen doen om de kans op een telefoonduim te voorkomen.

  • Je raad het al, de eerste tip is om je telefoon minder vast te houden. Dit scheelt aan belasting.
  • Zet je telefoon op de speaker wanneer je belt. Zorg er dan wel voor dat je een plek hebt waar je ongestoord kan bellen. Of gebruik een koptelefoon of oortjes om hetzelfde effect te bereiken.
  • Kantel je scherm horizontaal, dan moet je wel met beide handen je telefoon vasthouden. Hierdoor is het gewicht verdeeld.
  • Wissel typen en scrollen af met duim en wijsvinger. 
  • Denk om je houding tijdens het gebruik van je telefoon. Met name de positie van je hoofd kan veel nek- en hoofdpijnklachten voorkomen. Hou je telefoon dus in verhouding iets hoger voor je gezicht.
  • Heeft jouw telefoon een spraak naar tekst functie? Gebruik deze dan om je berichten te typen of mails te beantwoorden. Daarnaast kan je grote hoeveelheden typwerk beter op een computer doen.
  • Op de meeste telefoons zit een virtuele assistent. Deze is stemgestuurd en kan je helpen apps te openen of bijvoorbeeld timers te zetten. 
  • Doe rekoefeningen voor je vingers en polsen om je pezen soepel te houden. 
  • Ga in het algemeen meer bewegen. Een persoon die voldoende beweegt ervaart over het algemeen minder klachten.

Heb jij te maken met een telefoonduim of herken jij de genoemde symptomen? Neem dan contact op om te kijken wat een fysiotherapeut kan betekenen.