Zo vind je de beste slaaphouding

slaaphouding

Veel mensen hebben een hunchback-houding vanwege hun dagelijkse activiteiten, zoals het veelvuldig gebruik van hun telefoon en werk met computers. Vervolgens verergert de zwaartekracht de hunchback door ons verder voorover te buigen. Oefeningen kunnen helpen bij het streven naar de perfecte lichaamshouding, maar wist je wel dat je slaaphouding ook invloed heeft op je postuur? In deze blog geef ik informatie waarom je houding in de nacht beïnvloed wordt en geef ik je tips om je postuur tijdens het slapen te verbeteren.


De houding challenge blog voor de perfecte lichaamshouding geeft extra inspiratie om je postuur te verbeteren.


In de nacht moet je bewust worden van je slaaphouding. Het is te makkelijk om te zeggen dat iemand alleen maar op zijn rug mag slapen om de hunchback te corrigeren; aangezien iedereen in zijn slaap draait, is dat onmogelijk. Echter moet je niet alleen stilstaan bij de houding waarin je slaapt, maar ook bij de hulpmiddelen waarmee je slaapt.

Wat is de beste slaaphouding?

Vergeet niet dat we gemiddeld 6 tot 9 uur in bed doorbrengen. Dit is een lange tijd en heeft invloed op de houding die we overdag aannemen. Er bestaat eigenlijk geen juiste of beste slaaphouding. Sommigen hebben de voorkeur om op de zij te slapen, anderen hebben de voorkeur om op de rug te slapen. Daarnaast hoor ik regelmatig dat er mensen zijn die op hun buik slapen. De manier waarop we in deze houdingen liggen, kan je gelukkig wel aanpassen. Zo kun je veel klachten verminderen en je houding overdag en ‘s nachts verbeteren.

Hoe dik moet het kussen zijn waarmee je slaapt?

De dikte van het kussen kan een hunchback-houding in stand houden. Wanneer je een heel dik kussen hebt, wordt je lichaam namelijk constant in een voorovergebogen houding gedrukt. 

Om uit te testen hoe dik jouw kussen zou moeten zijn, maak je het beste gebruik van een handdoek. Ga op je rug op je matras liggen en leg de handdoek onder je hoofd. De handdoek moet net voldoende steun geven zodat je je hoofd ontspannen kan rusten. Je nek is zo neutraal mogelijk ten opzichte van je bovenrug. Je bovenrug en nek moeten dus niet voorover gedrukt worden in die hunchback-positie. 

Sommige mensen vinden het vervelend als hun benen gestrekt zijn, omdat ze dan in de lage rug klachten krijgen. Om dat te verhelpen, kun je een klein kussen of een opgerolde handdoek in de knieholtes leggen. Hierdoor wordt het bekken in een neutralere positie gehouden, waardoor je rug minder hol wordt getrokken.

Maar wat als ik op mijn zij slaap?

Voor het liggen op je zij, zijn er vergelijkbare criteria waaraan de dikte van je kussen moet voldoen. Net als in rugligging wil je niet dat je kussen te dik is, omdat een te dik kussen een knik in je nek veroorzaakt. Je kussen moet dus genoeg steun geven zodat je nek even hoog ligt ten opzichte van de rest van de wervelkolom. Het liefst vult je kussen de ruimte tussen je nek en je schouder op.

Denk in zijligging ook om de positie van het hoofd. Wanneer je hoofd ten opzichte van je nek naar voren ligt, krijg je alsnog een afwijkende houding waardoor klachten aanhouden.

Om je bekken zo neutraal mogelijk te hebben tijdens het slapen, kun je overwegen om een kussen tussen je benen te leggen. Sommige mensen slapen op hun zij, maar draaien in de nacht als een soort wokkel. In dit geval kan je een kussen voor of achter je neerleggen om draaiing in je rug te voorkomen. 

Maar ik slaap op mijn buik. Wat moet ik dan doen?

Het slapen op je buik is niet per se slecht voor een hunchback, maar het is ook niet goed voor deze houding. Het liefst adviseer ik mensen om zonder een kussen te slapen, wanneer zij op hun buik liggen. Hiermee voorkom je dat je hoofd hoger ligt ten opzichte van je nek en rug. Op de buik is er altijd druk op de nek, omdat je toch je hoofd naar één van de twee zijden moet draaien. Probeer dit zoveel mogelijk te wisselen om de druk op de nekwervels gelijk te hebben. 

Kan je echt niet zonder kussen op je buik slapen? Zorg er dan weer voor dat je hoofd zo neutraal mogelijk is ten opzichte van je bovenrug. Krijg je als buikslaper klachten van je onderrug? Probeer dan eens een kussen onder je bekken te leggen. Hierdoor open je de wervels aan de rugzijde en krijg je neutrale druk op de tussenwervelschijven.

Blijf je ondanks deze tips toch kampen met klachten van nek of rug tijdens het slapen? Er kan een andere oorzaak zijn voor jouw klachten. Neem dan contact op met een arts of therapeut om je klachten te laten behandelen.