Wat gebeurt er tijdens het knakken van je vingers?

Vingers knakken

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we onze handen in elkaar hebben, ons uitrekken en een knakkend geluid van onze vingers horen. Dat voelt natuurlijk lekker, maar er gaat een verhaal rond dat knakken slecht is voor je gewrichten en dat je er artritis van krijgt. Om deze vraag te behandelen, neem ik je mee in de anatomie van de handen en specifiek de vingers.

In de vingers hebben we de verschillende gewrichten van de vingers. Je knokkels zijn de metacarpophalangeale (MCP) gewrichten. Hier komen de middenhandsbeentjes en de eerste vingerkootjes bij elkaar. Het gewricht tussen de topjes van je vingers en de MCP zijn de proximale interphalangeale (PIP) gewrichten. Het gewricht dat het dichtst bij je vingertop zit is de distale interphalangeale (DIP) gewricht. 

Wanneer je een anatomisch plaatje van de hand erbij pakt, zie je dat er vanuit de onderarm allemaal pezen over de genoemde gewrichten lopen. Ze hebben een soort verbinding op de gewrichten van fibreus materiaal. Binnen dit kapsel zit een membraan dat het synoviaalmembraan wordt genoemd. Dit membraan produceert een vloeistof die de vingers makkelijker laat bewegen. Deze vloeistof heeft een consistentie vergelijkbaar met het eiwit van een ei. 

anatomische doorsnede van een hand

Op de uiteinden van de botten in je vinger zit een kraakbeensoort die heel glibberig is. De synoviale vloeistof zorgt ervoor dat deze uiteinden goed over elkaar heen bewegen en er geen wrijving ontstaat. Deze vloeistof speelt een belangrijke rol bij het knakken van je vingers.

Er zitten verschillende gassen in de synoviale vloeistof. Door het bewegen van je vingers verandert de samenstelling van deze vloeistof, maar ook de ruimte binnen het gewricht. Door de veranderingen binnen het gewricht ontstaan er bellen. Tot voor kort werd gedacht dat het kapotgaan van deze bellen verantwoordelijk was voor het knakkende geluid in de gewrichten. Echter blijkt uit onderzoek dat het ontstaan van de bellen in de vloeistof het knappende geluid veroorzaakt. Het vormen van de bubbels vindt elke 15-20 minuten plaats. Daarom is het ook niet mogelijk om direct nadat je het geluid hebt gehad, je vingers opnieuw te knakken. 

De vraag is: kan het kwaad om je vingers te knakken? Onderzoek naar het knakken van je vingers laat zien dat er geen directe relatie is met het knakken van je vingers en slijtage van het gewricht. Echter moet je er wel rekening mee houden hoe je je vinger knakt. Door regelmatig je vingers te knakken, zet je wel rek op de banden, pezen en de kapsels rond de vingers. Hoe vaker je dit doet, hoe groter de beweeglijkheid van die gewrichten wordt. Uiteindelijk kan je door het regelmatig knakken van je vingers dus hypermobiliteit creëren. Daarnaast maakt de hoek van het knakken erg uit. Het is beter om een rechte trekkracht toe te passen in plaats van te buigen.

Het kan dus geen kwaad om je vingers af en toe te laten knakken. Door drukverschil in de synoviale vloeistof ontstaan de knakken die we horen. Toch is het aan te raden om de manier van knakken aan te passen, zodat je er ook daadwerkelijk voor zorgt dat er geen slijtage van het gewrichtsoppervlak ontstaat.

Heb je klachten of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.


Het belang van mobiliteit en flexibele spieren