Het belang van mobiliteit en flexibele spieren

achillespees

Stijve spieren en gewrichten: wie heeft er tegenwoordig geen last van? Een slechte lichaamshouding is een bekende oorzaak, waardoor klachten verder verergeren. Het is dus veel belangrijker om te zorgen voor een goede mobiliteit van je spieren. In deze blog krijg je meer te weten over het verschil tussen mobiliteit en flexibiliteit en geef ik je wat tips om je spieren mobiel te houden.

Wat is mobiliteit of flexibiliteit?

Ik zie mobiliteit als het vermogen om een gewricht in volledige beweeglijkheid te kunnen gebruiken. Mobiliteit is afhankelijk van de soepelheid van de spieren en pezen rondom het gewricht. Daarnaast hangt het samen met het vermogen om spieren aan te kunnen spannen en ontspannen in verschillende posities. Ik zie dus de soepelheid en het vermogen om aan te kunnen spannen als de flexibiliteit.

Wanneer je optimaal gebruik maakt van de beweeglijkheid in een gewricht, dan kan je daarmee blessures voorkomen. Het lichaam kan zich namelijk makkelijk en snel aanpassen aan blokkades in een gewricht. Dit noemen we alternatieve mobiliteit. Een bekend voorbeeld hiervan is het voorover buigen van de rug tijdens een squat, omdat de rugstrekker en heupbuiger te weinig mobiliteit en flexibiliteit bezitten.

Wat bepaalt mobiliteit?

Er zijn verschillende factoren die de mobiliteit en flexibiliteit beïnvloeden, zoals:

  • genetische factoren
  • geslacht
  • spierkracht
  • leeftijd
  • bindweefselelasticiteit
  • blessures en medische geschiedenis
  • houding
  • vaak herhaalde bewegingspatronen
  • activiteitsniveau

Train jij wekelijks aan mobiliteit? Dit is een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Het is namelijk van belang om jezelf goed te onderhouden. Herinner je je nog wat je als kind zonder aarzeling deed? Nu lukt het misschien niet meer, omdat je te ‘stijf’ bent. Denk bijvoorbeeld aan het op je hurken zitten op platte voeten. Vaak lukt dit als kind wel, maar als volwassene compenseren we dat door op onze tenen te gaan zitten. 

mobiliteit

Korte mobiliteitstest

De overhead squat is een goede beweging die veel vertelt over je algehele mobiliteit. Het is simpel: pak een stok, houd deze boven je hoofd en voer een volledige squat uit. Kijk tegelijk in de spiegel en observeer wat er gebeurt. Blijven de enkels, knieën, heupen, rug en schouders recht op het moment dat je een squat maakt? Of zie je allerlei bewegingen die niet te corrigeren zijn?

Ik ben niet zo mobiel en flexibel, wat nu?

Kom je erachter dat je minder mobiel en flexibel bent dan je dacht? Je kunt nog steeds aan deze punten werken. Er zijn heel veel oefeningen om jouw probleem te corrigeren. Naast de genoemde korte mobiliteitstest, kan ik je ook verwijzen naar de blog van de challenge voor de perfecte lichaamshouding. Hierin krijg je specifieke oefeningen bij de problemen die je test en kan je werken aan je lichaamshouding. Naast deze challenge zijn er nog enorm veel oefeningen die ik persoonlijk aan kan raden om te doen. Een aangepast schema is zo gemaakt.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn mobiliteit en flexibiliteit twee aparte zaken, maar zijn deze twee dingen sterk met elkaar verbonden. Je moet zowel mobiliteit als lenigheid bezitten om goed te kunnen bewegen zonder klachten. Er zijn factoren die de mobiliteit beïnvloeden, welke niet allemaal te beïnvloeden zijn. Een aantal factoren kan je wel veranderen om je mobiliteit en flexibiliteit te bevorderen, hiervoor ben je nooit te oud.

Heb jij je vraagtekens omtrent jouw mobiliteit of flexibiliteit? Neem contact op en krijg jouw vraag beantwoord.


De impact van chronische pijn