Welke sport is het beste voor vetverbranding?

vetverbranding

We zitten net in het nieuwe jaar en er zijn veel mensen met goede voornemens. Afvallen staat vaak hoog op de lijst van doelen. Gewicht verliezen is een samenspel van gezond eten en voldoende bewegen. Dagelijks bewegen helpt om lichaamsvet te verminderen, maar welke sport is het meest effectief voor vetverbranding

Lage vs. hoge intensiteitstraining

Wetenschappelijk onderzoek wijst elke keer weer uit dat beweging helpt om vet te verbranden. Volgens de norm is het belangrijk om elke dag minstens een halfuur per dag te bewegen. De intensiteit van die inspanning maakt geen groot verschil. Over het algemeen verbrand je bij lage intensiteit meer vet in verhouding tot koolhydraten. Bij hoge intensiteit start je lichaam in eerste instantie met het verbranden van koolhydraten, tot deze op zijn. Dan wordt er bij hoge intensiteit overgeschakeld op vetverbranding. Het grootste verschil tussen hoge en lage intensiteit is dat bij lage intensiteit de hartslag gemiddeld lager is (50-70%), dan bij hoge intensiteit (80-90%).

Lage intensiteit

Wanneer je meer in beweging wilt komen, is het belangrijk dat je iets gaat doen dat je leuk vindt. Voorbeelden van lage intensiteit sporten zijn fietsen naar het werk of school, wandelen, yoga en aquajoggen. Daarnaast helpen dagelijkse bezigheden bij het verbranden. Dus het kan ook een keuze zijn om eens vaker de tuin te onderhouden, de vloer te dweilen of te stofzuigen. Bij deze vormen van bewegen wordt zuurstof verbruikt, wat de afbraak van vetweefsel stimuleert. Door bijvoorbeeld met de fiets naar je werk te gaan in plaats van met de auto, kan je dus al meer vetweefsel afbreken.

Hoge intensiteit

Wanneer je sportiever bent en je intensiever wil trainen, kan je denken aan sporten als roeien, zwemmen en voetbal. Het is ook mogelijk om intensievere sporten te combineren tot een High-Intensity Interval Training (HIIT).

Spieren kweken voor vetverbranding

Krachttraining kan effectief zijn bij het verbranden van (buik/lichaams) vet. Spieren verbruiken meer calorieën in rust dan vetmassa. Met een klein rekensommetje kan je dus tot de conclusie komen dat je in rust met meer spiermassa meer vet verbrandt. 

Krachttraining hoef je niet alleen in de sportschool te doen. Je kunt al een heel eind komen met je eigen lichaamsgewicht, zolang je jezelf maar blijft uitdagen. Je kan thuis je oefeningen verzwaren door bijvoorbeeld volle flesjes water of goed gevulde rugtas met boeken. 

Zolang je maar beweegt

Doen wat je leuk vindt, is belangrijk om op lange termijn bewegen vol te houden en dus vet te kunnen verbranden. Regelmatig sporten doet er toe om een gewoonte te maken. Uiteindelijk zal dagelijks een halfuur wandelen effectiever zijn dan slechts één keer per week een lange intensieve training.

In alle gevallen kan een kleine verandering in je dagelijks leven tot een groot resultaat leiden. Dus pak de fiets in plaats van de auto om naar je werk te gaan. Maak die wandeling tijdens je lunchpauze. Jij kan zelf het verschil maken.

Heb je lichaamsklachten? Loop daar niet te lang mee door. Neem dan contact op met een professional.


6 tips voor een gezondere levensstijl