Het middenrif onder de loep

Ademende vrouw

Afgelopen december heb ik een cursus gevolgd over het middenrif en het belang van de beweging van het diafragma tijdens het ademhalen. Ik leerde veel over de anatomie en de functie van het diafragma. Maar wat is eigenlijk het middenrif, waar bevindt zich het diafragma en kun je dit behandelen?

Anatomie

Het middenrif is een spier die de bovenrug en de onderrug van elkaar scheidt. Je longen en je hart bevinden zich in de borstholte, terwijl de lever, galblaas, darmen en de milt zich onder het middenrif bevinden. De middenrifspier is via de zesde bovenrugwervel, de zesde tot en met de twaalfde ribben en het borstbeen verbonden. Een aantal aanhechtingen van het diafragma reiken tot aan de tweede en derde lumbale wervels. Zoals zichtbaar op het plaatje, zijn er meerdere openingen in de spier. Deze zijn voor de slokdarm, de aorta (slagader) en de onderste holle ader.

Overzicht van een middenrif
Onderaanzicht van de spier.

Ademhaling

De functie van het middenrif is het uitzetten van de onderste ribben, zodat inademen mogelijk wordt. Wanneer het diafragma te gespannen is, wordt de ademhaling op een negatieve manier beïnvloed. Hierdoor kunnen stijfheid en pijnklachten in de onderrug, nek en schouders ontstaan.

Stabiliserende functie van het middenrif

Naast de ademhaling heeft het middenrif een stabiliserende functie van de onderrug. Als je pijn in je onderrug hebt, zal deze spier als eerste verkrampen. Het eigenlijke doel hiervan is om de onderrug te beschermen tegen ergere schade.

Lymfedrainage

Het middenrif is één van de pompen van het lymfestelsel, wat onderdeel is van je immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je cellen schoon gehouden worden. Afvalstoffen worden afgevoerd, maar wanneer dit niet gebeurt, krijg je te maken met ontstekingen. Ontstekingen verstoren het herstellend vermogen van je lichaam, waardoor klachten in stand blijven.

Organen

Er zijn veel organen die direct verbonden zijn aan het middenrif door middel van bindweefsel. Problemen met de organen, bijvoorbeeld maagklachten, kunnen door hun anatomische verbinding zorgen voor problemen ter hoogte van het middenrif. Dat geeft een chronische spanning op het diafragma, wat rugklachten kan veroorzaken.

Behandelen van het middenrif

Sinds de cursus heb ik een uitgebreide behandelmethode geleerd om het middenrif los te maken. Daarnaast had ik al twee manieren om het diafragma te behandelen. Alle methoden zijn te lastig om kort uit te leggen. Ze hebben hun eigen voor- en nadelen. Door het kunnen uitvoeren van diverse methoden kan er altijd een passende behandelvorm gevonden worden.

Het is naderhand van belang om de juiste ademhaling aan te leren. Wat de juiste ademhaling is, kun je vinden in de blog over klachten bij een verstoorde ademhaling.

Heb jij al lange tijd last van onopgeloste klachten en wil je weten of het middenrif de oorzaak kan zijn? Neem contact op voor een afspraak.