5 negatieve gezondheidseffecten van smartphonegebruik

Smartphonegebruik in de samenleving.

Een smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Uit onderzoek blijkt dat 83% van de mensen boven de 13 jaar een telefoon bezit. Deze gadget is in de meeste gevallen onze eerste bron van vermaak en toegang tot nieuws. Daarnaast gaat het overgrote deel van ons contact via de smartphone. Maar aan smartphonegebruik kunnen negatieve gevolgen voor de gezondheid zitten. In deze blog lees je vijf negatieve gezondheidseffecten van smartphonegebruik.

Telefoonvinger

Deze RSI-klachten ontstaan door het veelvuldig maken van dezelfde beweging, waardoor de belasting steeds aankomt op dezelfde gewrichten en spieren. Pijn in de handen, polsen en vingers zijn de meest voorkomende klachten. Daarnaast zijn kramp, tintelingen in de vingers, brandend gevoel, irritaties en concentratieverlies veelgenoemde symptomen. In het begin kunnen deze klachten komen en gaan, maar ze kunnen chronisch worden. Het is mogelijk dat klachten uitbreiden naar de nek en schouders doordat ze een verkeerde houding hebben door het overmatig gebruik van een telefoon. In het ergste geval kan de kracht in de hand en arm afnemen.

Slaapproblemen

Meer dan de helft van de mensen maakt gebruik van een mobiel apparaat binnen een uur voor ze gaan slapen. Dit wisselt van een aantal keer per week of zelfs dagelijks. De blauwe kleur van het licht wat van het scherm komt, zorgt ervoor dat je minder en slechter slaapt. Blauw licht is in het biologische ritme de kleur van de ochtend en de dag. Wanneer je dus gebruikmaakt van je mobiel voor je gaat slapen, krijgt je lichaam signalen dat je wakker moet blijven. Daarnaast is het trillen van je mobiel een signaal voor alertheid, wat dus tegenstrijdig is met slapen. In deze blog over slaapproblemen kun je tips lezen om beter in slaap te komen.

Smartphonegebruik kan zorgen voor slaapproblemen.

Stress

Een smartphone geeft veel vrijheid doordat je op elk moment kunt controleren of je appjes en mails hebt ontvangen. Daarnaast heb je toegang tot al het nieuws van de wereld. Aan de ene kant heel fijn, maar aan de andere kant zijn er ook mensen die doorschieten in dit gedrag. Sommige mensen zijn niet in staat om hun smartphone weg te leggen en zijn vervolgens bang om iets te missen. Wanneer hun telefoon bijna leeg is, schieten ze in de stress omdat ze denken dat ze niet beschikbaar zijn. Dit fenomeen zie je ook voorkomen bij slechte wifi ontvangst. 

Stress heeft enorme negatieve gevolgen voor de gezondheid. Je kan stress al verminderen door alle notificaties of het trillen bij het ontvangen van berichten uit te schakelen. Mensen kunnen je nog steeds bereiken en wanneer het dringend is, bellen ze wel.

Verkeersongevallen

Doordat wij zo veel mogelijk bereikbaar willen zijn, zijn er mensen die zelfs hun mobiele apparaten onderweg gebruiken. Hierdoor ontstaan veel ongelukken in het verkeer. In de auto kan bellen de kans op een ongeval verdubbelen en appen geeft zes keer zoveel kans op een ongeluk. Bij 1 op de 5 fietsongevallen is een smartphone betrokken. 

Zichtvermindering

Constant dicht op je scherm zitten is slecht voor je ogen. Je ogen worden niet meer uitgedaagd om in de verte te kijken. Dit heeft vooral invloed op kinderen in de groei. Uit cijfers blijkt dat steeds meer mensen bijziend worden. In de leeftijdsgroep van zeventig tot tachtig jaar is 1 op 4 bijziend. Bij veertigers is 1 op 3 slechtziend voor afstand en bij twintigers is dit tegenwoordig 1 op 2. 

Naast deze vijf grote negatieve effecten van smartphonegebruik, staan depressieve gevoelens, angst, lage zelfwaarde en sociale isolatie als indicatoren van risico’s voor de gezondheid. De blog wordt echter veel te lang om hier dieper op in te gaan, maar dit onderwerp kan uitgebreider worden besproken in een andere blog. 

Gebruik jij veel je telefoon en ervaar je klachten? Wacht niet tot het erger wordt en neem contact op voor een behandeling.


De impact van chronische pijn