Compressiekousen: Waarom zou ik ze gebruiken?

compressiekousen

Tegenwoordig zijn compressiekousen heel erg hip. Ze zijn niet alleen meer voor oude mensen met vaatproblematiek. Het dragen van steunkousen kan bijdragen aan het verminderen van lichamelijke klachten als zware of vermoeide benen na inspanning of een lange werkdag. Daarnaast helpen ze met het afvoeren van vocht in de benen, dat ontstaat door vaatproblematiek. In deze blog geef ik meer informatie over het inzetten van compressiekousen en waarom ik zelf steunkousen draag.

Stukje anatomie

Om beter te begrijpen waarom steunkousen meerwaarde bieden, is het eerst belangrijk om te snappen hoe ons bloedvatenstelsel werkt. Zuurstofrijk bloed wordt door de slagaderen naar onze ledematen gepompt. Slagaderen zijn holle aderen en de zwaartekracht helpt mee om het bloed in de ledematen te krijgen. In de spieren wordt het zuurstofrijke bloed gebruikt en worden afvalstoffen vanuit de spieren in het bloed afgegeven, wat via de aderen naar het hart gebracht wordt. Aderen moeten tegen de zwaartekracht in werken, daarom bevatten aderen kleppen. Net als de darmen maken de aderen een samenknijpende beweging. Door het samenknijpen en het openen en sluiten van de kleppen in de aderen, kan het bloed afgevoerd worden naar het hart. De kleppen voorkomen dat het bloed weer naar beneden stroomt.

Wanneer de kleppen in de aderen niet meer volledig sluiten, spreek je van veneuze insufficiëntie. Het gevolg is dat zuurstofarm bloed in de aderen blijft hangen en dat de druk op de daaronder liggende klep toeneemt. Hierdoor wordt de afvoer van zuurstofarm bloed steeds minder efficiënt en kom je in een soort vicieuze cirkel terecht. Bloed met daarin de afvalstoffen blijft hangen in de spieren en leidt tot vochtophoping Tevens krijg je een ophoping van afvalstoffen in de spieren. Het resultaat is dat je vermoeide en/of zware benen krijgt aan het einde van de dag. Door het stilstaan van het bloed in de aderen, kunnen de aderen van buitenaf zichtbaarder worden. 

Risicofactoren

Naast erfelijkheid speelt de belasting op de aderen een rol. Overwegend staande en zittende beroepen vallen onder de risicofactoren voor bloedvatproblematiek. Sporten speelt geen rol in het ontwikkelen van problemen in de aderen. Beweging is juist gezond voor het vaatstelsel.

tennisbaan tennis

Compressiekousen – hoe werkt dat?

Ik hoor je denken: een compressiekous geeft toch druk van buitenaf? Dat klopt. Het geeft een positief effect op het afvoeren van zuurstofarm bloed uit de benen tegen de zwaartekracht in. In compressiekousen zit een patroon wat een stuwende functie ondersteunt. In rust is er een constante druk, ook wel de rustdruk genoemd. Door beweging verandert de druk van de kousen, waardoor deze helpt in de functie van de aderen. In het dagelijks leven moeten we veel bewegen, bij het dragen van compressiekousen is dat niet anders.

Medische compressiekousen

In Nederland kennen we vier drukklassen in compressiekousen, dit zijn kousen waarbij de druk gradueel toeneemt. Drukklasse één geeft een ondersteunende druk tot 21 mmHg. Deze drukklasse kan je vrij te verkrijgen in winkels en apotheken. Ook kan je allerlei vrolijke printjes online bestellen. Deze klasse wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kousen in deze klasse kunnen helpen bij beginnende klachten. Deze drukklasse kan ook preventief worden ingezet bij hoge risico doelgroepen.

Drukklasse twee tot en met vier worden veelal aangemeten door een zorgprofessional, meestal een bandagist, huidtherapeut of oedeemfysiotherapeut. Er moet wel een medische indicatie door de huisarts plaatsvinden, anders worden de steunkousen alsnog niet vergoed. Als je veel vochtklachten in de benen hebt, raadpleeg dan een zorgprofessional om de problematiek te laten beoordelen. Zo krijg je de juiste compressieklasse geadviseerd. Steunkousen van drukklasse twee zijn eventueel nog online te verkrijgen, deze worden dan echter niet vergoed.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kous?

Er zijn verschillende type kousen. Het verschil zit hem in de benaming voor de kous. Bij panty’s zie je het woord denier staan. Dit zijn kousen zonder een verantwoorde opgebouwde druk. Medische compressiekousen vanaf drukklasse één hebben een gecontroleerde opgebouwde druk. De druk in de enkel hoger is dan in de kuit. Daarnaast heb je sportkousen, welke spierklachten kunnen verlichten tijdens of na het sporten. Wil je zelf compressiekousen aanschaffen, let dan op deze zaken.

Compressiekousen kunnen van allerlei materialen gemaakt worden. Het hangt er vanaf wat je lekkerder vind zitten. Katoen is een natuurlijk product dat vaak zorgt voor meer comfort en bovendien minder zweet. Daarnaast kunnen compressiekousen gemaakt worden uit merino wol, een natuurlijke wolsoort die huidvriendelijk is en bekend staat om zijn warmte regulerende functie. Elastaan is de belangrijkste eigenschap die de elasticiteit van de kous bepaalt.

Mijn verhaal

Ik ben erfelijk belast met spataderen. Daarnaast heb ik een staand en zittend beroep, waardoor ik ervoor kies om compressiekousen te dragen. Ik koop mijn steunkousen online in verschillende drukklassen. Zomers laat ik de compressiekousen tijdelijk liggen in verband met de warmte. Ik weet dan dat ik meer klachten kan ervaren, maar daar leef ik wel even mee. Met sporten draag ik een compressielegging of compressiesleeves om mijn kuiten en bovenbenen. Hierdoor verzuren mijn benen minder snel. Een dag na het sporten draag ik standaard compressiekousen, omdat ik heb ervaren dat ik dan minder klachten krijg.

Ik draag sinds 2020 regelmatig steunkousen. In het begin vond ik dat erg spannend, maar de meeste cliënten vragen of ik happy socks draag. Dit is juist een leuke reactie en hierdoor vertel ik ook gewoon dat het compressiekousen zijn. Niks om je voor te schamen.

Heb jij last van zware en vermoeide benen? Klachten aan je benen kunnen ook door andere oorzaken worden veroorzaakt. Neem contact op om jouw klachten te laten onderzoeken en krijg een passend advies.


6 tips voor gezond bindweefsel