Hoofdpijn door de kou

De overgang naar de herfst is nu echt ingezet. Vanuit je warme huis loop je naar buiten zonder iets op je hoofd te doen en je voelt hevige hoofdpijn opzetten. Vind jij dit herkenbaar? Pijn in je hoofd door kou komt veel voor en is geen toeval, maar wat kun je ertegen doen? In deze blog lees je meer over het ontstaan van hoofdpijn door de kou en geef ik uitleg om hoofdpijn te voorkomen.

Wat gebeurt er met kou?

Wanneer het koud is, vernauwen de bloedvaten zich. Dit is een beschermingsreactie van je lichaam om de belangrijkste organen goed te laten functioneren. Dit geldt ook voor de bloedvaten in je hersenen. Wanneer je naar buiten stapt, is er sprake van een tijdelijke drukverhoging door het vernauwen van de bloedvaten. Het temperatuurverschil zorgt dus voor een tijdelijke verhoging van de druk, waardoor hoofdpijn kou kan ontstaan. De pijn in je hoofd kan soms enkele minuten tot een paar uur duren. 

Wat kun je doen tegen de kou?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we 7-10 procent aan warmte via het hoofd verliezen. Het is belangrijk om het temperatuurverschil van binnen en buiten zo klein mogelijk te maken. Het dragen van een muts kan voorkomen dat er een te groot verschil ontstaat. 

Naast het dragen van een muts kan het zinvol zijn om een sjaal te dragen. Door het temperatuurverschil span je vaak ongemerkt de nek- en schouderspieren aan. Dit trekt aan het achterhoofd, wat extra hoofdpijnklachten kan veroorzaken. Door je warm aan te kleden voor je naar buiten gaat, maak je het temperatuurverschil vaak al kleiner, waardoor je het risico op hoofdpijn verkleint.

Naast het dragen van een muts kan het zinvol zijn om een sjaal te dragen.

Heb je een sjaal om en een muts op, maar ga je rillen van de kou? Laat de spanning van je nek en schouders los. Het kost meer energie om je spieren aan te spannen, wat extra energie kost om je lichaam warm te houden. Door deze spanning los te laten en goed te focussen op de ademhaling, krijg je het sneller warm.

Tijdens de winterperiode is lichtintensiteit ook een reden om hoofdpijn te krijgen als je naar buiten stapt. Dit heeft te maken met de stand van de zon ten opzichte van de aarde. In zo’n geval kan het fijn zijn om een zonnebril te dragen. Zet die dan wel op voor je naar buiten stapt.

Toch hou ik hoofdpijn…

In enkele gevallen ligt er al een nek- en schouderprobleem op de loer. Tijdens de overgang van de herfst naar de winter gaat zich deze verder vertonen. De hoofdpijn gaat dan na enkele minuten of uren niet over.

Blijf je hoofdpijn houden terwijl je een muts, sjaal en zonnebril draagt? Neem dan contact op om jouw hoofdpijnklachten te laten onderzoeken.


Welke wintersportblessures komen het meest voor?