6 tips voor gezond bindweefsel

bindweefsel

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor bindweefsel. In de medische wereld wordt dit de fascie genoemd. Dit orgaan bevindt zich overal in het lichaam en is de verbinding tussen de spieren, pezen en gewrichten. Het verouderingsproces van het lichaam zorgt ervoor dat onze spieren, maar ook onze fascie in kwaliteit achteruitgaan. In deze blog geef ik meer informatie over wat je kunt doen om je bindweefsel gezond en sterk te houden. 

Wat is bindweefsel?

Tegenwoordig wordt het bindweefsel gezien als een opzichzelfstaand orgaan of systeem dat in oppervlak groter is dan de huid. Het verbindt en ondersteunt alle organen, spieren en gewrichten in het gehele lichaam. Zonder de fascie zouden de spieren hun vorm verliezen en niet kunnen bewegen, omdat het talrijke zenuwuiteinden bevat.

Bindweefsel functioneert als een soort spiergeheugen, reagerend op belasting en prikkels, en past zich aan. Ook geeft het aan de hersenen en het vegetatieve zenuwstelsel door hoe je beweegt, de toestand, spanning, druk en pijn van de spieren. Het bindweefsel bevat meer sensoren dan de spieren. Het is goed doorbloed en voorziet de cellen en organen van voeding en helpen met het afvoeren van afvalstoffen. 

Collageen en elastine zijn twee eiwitten waaruit bindweefsel hoofdzakelijk is samengesteld. Collageen wordt aangetroffen in pezen, ligamenten, kraakbeen, botten, bloedvaten, de huid en hoornvlies. Elastine is een rekbaar eiwit dat het belangrijkste bestanddeel is van ligamenten en de huid. Tijdens het verouderingsproces neemt het aandeel water in de fascie af en het vervilten van de collageenvezels neemt toe. Gelukkig kun je het verouderingsproces met de volgende tips vertragen.

Tip 1 – Voeding

Veel van de benodigde bestanddelen voor de fascie kan je halen uit gezonde voeding. Daarnaast kan je supplementen gebruiken om belangrijke bouwstenen als glucosamine aan te vullen. Vitamine C en magnesium kan je over het algemeen voldoende uit voeding halen, maar kan soms aangevuld worden net als foliumzuur. Wanneer je weinig dierlijke producten eet, kan het verstandig zijn om vitamine B12 bij te nemen ter ondersteuning. Voor het beste advies, kan je het beste naar de huisarts gaan om bloed te prikken. Hier kan op specifieke vitaminen en mineralen worden geprikt, zodat jij het beste voor jouw lichaam kan zorgen.

Tip 2 – Water drinken

De fascie slaat tot een kwart van het totale lichaamsvocht op. Water drinken is dus een belangrijk onderdeel voor de gezondheid van je bindweefsel. Na het sporten is het heel normaal om het verloren vocht aan te vullen. Na een behandeling is het ook belangrijk om voldoende water te drinken, omdat er door de behandeling veel afvalstoffen vrij komen. Deze worden beter afgevoerd als het bindweefsel goed voorzien is van vocht.

Water na behandeling fysiotherapie
Water drinken is een belangrijk onderdeel voor de gezondheid van je bindweefsel.

Tip 3 – Bewegen/sporten

De flexibiliteit van bindweefsel neemt af als je weinig beweegt of altijd hetzelfde belast. Fascie zijn laagjes cellen die langs elkaar glijden en bewegen in verschillende richtingen. Door te bewegen blijft dit vermogen intact. In principe zijn alle vormen van bewegen geschikt om jezelf soepel te houden. Echter is het aan te raden om te kijken naar de fysieke belasting die je dagelijks krijgt. Als je al druk bezig bent geweest, kan een rustige vorm van bewegen als pilates volstaan. Echter kan actievere sport jouw keuze zijn. Het is sterk aan te bevelen om regelmatig te bewegen als je een zittend beroep hebt. 

Tip 4 – Rusten en slapen

Ontspannen is goed voor je lichaam. Rust en slaap wordt nog te veel onderschat. Verhoogde stressniveaus of te kort aan slaap zorgen voor aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Veel processen in het lichaam verstoord als je langdurig een te hoge cortisolspiegel hebt. Stress kan veel verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld werkgerelateerde factoren. Zorg er voor dat je, eventueel met behulp van een professional, stressoren uit je leven haalt om ontregeling van je systeem te voorkomen.

Tip 5 – Massage

Een massage kan je bewegingsvrijheid geven en heeft een ontgiftende werking voor je lichaam. Bindweefsel zorgt voor een goede doorbloeding van het bindweefsel en maakt verklevingen in de fascie los. Deze behandelmethode* wordt vaak als onprettig ervaren, omdat het een diepwerkende techniek is.

Tip 6 – Bezoek tijdig een professional

Als je ondanks massages aanhoudende klachten hebt, wacht niet te lang met contact opnemen met een professional. Er zijn meerdere behandelmethoden* die het bindweefsel los kunnen maken. De bekendste methoden zijn cupping en het gebruik van fascia tools. Het is altijd de bedoeling om jou weer klachtenvrij te laten bewegen.

In een wereld waarin de aandacht voor de gezondheid van ons bindweefsel, of fascie, groeit, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe dit orgaan onze algehele welzijn beïnvloedt. Door bewust te zijn van de rol en functie van bindweefsel en door de genoemde tips toe te passen, kunnen we actief bijdragen aan het behouden van gezond en sterk bindweefsel. Dus laten we blijven investeren in onze fascie, en daarmee in onze eigen gezondheid en welzijn.

* Let op: bij Fysio & Fit worden alleen fysiotherapeutische behandelingen gegeven op basis van het klachtenbeeld.


Zo vind je de beste slaaphouding