Spierpijn: De onvermijdelijke metgezel van intensieve inspanning

Afgelopen week werd ik gevraagd om iemand te helpen verhuizen. De dagen daarna had ik enorme spierpijn in mijn armen en benen. Ik vroeg waar dit vandaan komt, want van mijzelf durf ik te zeggen dat ik toch wel regelmatig sport. Je zou zeggen dat mijn lichaam heel wat gewend is. Maar wat gebeurt er met de spier bij spierpijn en kan je het voorkomen? In deze blog zal ik vijf veel gestelde vragen over spierpijn beantwoorden..

Wanneer krijg je spierpijn?

Je hebt de grootste kans dat je spierpijn krijgt als je ongewone of zware inspanningen doet. Pijn in de spieren kan tijdens, direct na, of enkele uren tot dagen na inspanning optreden. Door de tijd heen kan pijn in de spieren erger worden. Later optredende spierpijn treedt vooral op na zware inspanningen, waarbij de spieren worden uitgerekt. terwijl ze actief zijn. Bij het aflopen van een berg worden de spieren in de kuiten langer tijdens het aflopen van de berg. Het is ook mogelijk om spierpijn te krijgen door een houding lang aan te houden.

Wat gebeurt er met de spier?

Wanneer spierpijn al ontstaat tijdens de inspanning, komt dit door de grote belasting. De belasting is dan zo groot, dat de spier zijn afvalstoffen, zoals melkzuur, niet meer kwijt kan. Wanneer spierpijn later ontstaat, komt dit door de micro-beschadigingen in de spieren die kunnen optreden door zware belasting. Tegelijkertijd ontstaan er ontstekingsreacties, dit is een normale reactie van het lichaam om schade te herstellen. Door het vasthouden van vocht, is de spier 5-10% dikker. Vaak zie je dan een tijdelijke krachtsvermindering totdat de spieren weer herstellen. Wanneer je niets doet voel je weinig pijn, maar zodra je gaat bewegen voelt alles stijf en ontstaat er soms doffe pijn.

Hoe kan je spierpijn voorkomen?

Het is van belang om belasting geleidelijk op te bouwen. Bij het sporten moet je dus niet gelijk voluit gaan, maar doe je er goed aan om te beginnen met een warming-up. Wanneer je bijvoorbeeld op wandelvakantie gaat, kan je je voorbereiden door wat vaker de trap op en af te lopen om die berg na te bootsen. Hierdoor zijn je spieren vooraf iets meer getraind op de belasting die ze gaan ervaren.

Er is geen bewijs dat een cooling-down spierpijn vermindert. Ander onderzoek laat zien dat rekken juist aangeraden wordt ter voorkoming van spierpijn. Zorg er wel voor dat je niet stevig rekt. Er zitten namelijk kleine beschadigingen in de spieren. Door te hard rekken ontstaat het risico om deze beschadigingen te vergroten. Tijdens het rekken mag je de spier wel een beetje voelen, maar stretchen mag nooit pijn veroorzaken.

achillespees

Wat kan je doen om het te verzachten?

Eerder gaf ik al aan dat micro-beschadigingen in de spieren de oorzaak zijn van het ontstaan van spierpijn. Daarbij gaf ik aan dat er dan kleine ontstekingsreacties ontstaan en de spier vocht vasthoudt. Echter heeft het geen nut om ontstekingsremmers te slikken om de pijn te verhelpen. Soms kan een paracetamol wel helpen om de scherpe randjes van de spierpijn weg te nemen. Dit raad ik alleen niet aan, omdat je dan toch de neiging hebt om meer te doen dan je kan. Hierdoor loop je het risico dat de pijn alleen maar erger maakt.

Het helpt om je spieren goed warm te houden. Dit kan je doen door warme kleding te dragen, een warme douche te nemen of de pijnlijke plek te behandelen met een infrarood lamp. Naast warmte is het goed om water te drinken. Onze spieren bestaan voor het grootste deel uit water en vocht helpt mee in het herstel van de spieren.

Is het verstandig om te sporten met spierpijn?

Het is aan te raden om in beweging te blijven als je spierpijn hebt. Door af en toe de pijnlijke plaats te bewegen, stimuleer je de doorbloeding van de spieren. Wanneer de spieren goed doorbloed zijn, worden afvalstoffen afgevoerd en herstellende systemen ondersteund.

Maar wil je toch sporten ondanks je spierpijn? Denk dan goed na bij alles wat je doet. Luister goed naar je lichaam wanneer je met spierpijn traint. Probeer andere spieren te trainen waarin je geen spierpijn hebt. Zo kun je toch trainen zonder een potentiële blessure in de hand te werken.

In de meeste gevallen ontstaat spierpijn door fysieke inspanning die je lichaam niet (meer) gewend is. Wanneer je spierpijn krijgt, heb je te veel van je lichaam gevraagd. Hiervoor betaal je de dag of dagen daarna de rekening. Spierpijn duurt over het algemeen één tot enkele dagen en gaat vanzelf over. Herstel kan je bespoedigen door de spieren goed warm te houden en te blijven bewegen. Wanneer je langer dan een week last hebt van spierpijn, kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Mogelijk is er dan sprake van een ontsteking waardoor de klachten niet over gaan.

Heb jij last van aanhoudende spierpijn na fysieke inspanning? Scheefstand kan invloed hebben op het herstel van je lichaam. Neem contact op en maak een afspraak om te kijken of scheefstand een oorzaak is van jouw klachten.


In 5 stappen naar een hart in topconditie