In 5 stappen naar een hart in topconditie

hart zon

Ons hart is samen met de bloedvaten een essentieel onderdeel van ons lichaam. Wees zuinig op je hart, want dit moet je hele leven mee. Een gezonde levensstijl is het begin van een hart in topconditie. Om tot zo’n levensstijl te komen, heb je een stappenplan nodig. In deze blog geef ik je een stappenplan dat jou gaat helpen naar een sterk en gezond hart.

De aanleiding tot verandering

Vaak is er een gebeurtenis in jouw omgeving waardoor je je levensstijl wil veranderen. De buurman is bijvoorbeeld met een hartinfarct of beroerte in het ziekenhuis terechtgekomen. Om te voorkomen dat dit jou overkomt, trek je de conclusie dat het roer om moet. Je wilt afvallen, meer bewegen of gezonder gaan eten.

De eerste stap tot verandering

Bij veel mensen zie ik dat ze heel enthousiast beginnen aan veranderingen, maar dat zij dit niet vol kunnen houden. Men krijgt dan het gevoel gefaald te hebben en durft vervolgens niet de stap opnieuw te zetten. Door ons enthousiasme vergeten we vaak om onze doelen op papier te zetten. Wanneer je als eerste stap je doelen concreet opschrijft, krijg je meer inzicht in wat er moet gebeuren. Stel je wilt meer gaan bewegen. Vraag jezelf dan af wat jij leuk vindt om te doen om in beweging te komen.

Stap 2, 3 en 4

Bij stap twee ga je nadenken over de voorwaarden en de obstakels die je hierbij tegen kan komen. Welke benodigdheden heb je nodig om te sporten? Hoeveel dagen per week ga je sporten? Zo’n soort lijst maak je ook met de obstakels. Past je plan wel in jouw agenda? Wat als je een keer niet kan? Hoe los je dat dan op?

tennisbaan tennis
Denk na over welke benodigdheden je nodig hebt om te sporten.

Ga bij stap drie visualiseren of dit plan bij jou past. Neem plaats in een stoel en sluit je ogen. Loop je plan door van A tot Z. Heb je overal goed over nagedacht? Kloppen alle voorwaarden en obstakels die je hebt bedacht? Klopt het plan dat je hebt bedacht, dan kan je je plan uit gaan voeren. Oftewel de vierde stap is gezet.

Stap 5

De vijfde en belangrijkste stap is de evaluatie. Bepaal vooraf hoe het eindpunt van jou doel eruitziet. Houd er rekening mee dat sommige doelen meer tijd nodig hebben om gerealiseerd te kunnen worden dan andere doelen. Verander je je beweegpatroon, dan moet je daar minimaal een halfjaar voor nemen om het tot een routine te maken. Wanneer je bijvoorbeeld suiker uit je dieet gaat halen, kan dit doel binnen enkele dagen of weken al bereikt zijn.

Falen bestaat niet

Het klinkt allemaal makkelijk om een doel te stellen en deze te behalen. Echter ervaren we ook weleens moeilijke momenten. Een drukke periode kan ervoor zorgen dat je toch niet gaat sporten. Ook wordt er een dip in de motivatie gezien, wat een normaal verschijnsel is. Hierbij speelt de evaluatie een belangrijke rol. Je kunt dan zien of je binnen een bepaalde periode jouw doel hebt bereikt.

Heb je je doel niet gehaald? Probeer dan te achterhalen hoe en waarom je je doel niet volbracht hebt. Wat kan je anders doen om je doel toch te behalen? Het mooie is, je kan je doel altijd bijstellen. Opnieuw hetzelfde doel halen is natuurlijk ook een optie. Zolang je doel maar realistisch is.

Heb jij hulp nodig bij het maken van jouw stappenplan voor een hart in topconditie? Neem dan contact op met een professional.

9 gezondheidsvoordelen van yoga