Hoe kies je de beste wandelschoenen?

wandelschoenen

Wandelen is een fantastische activiteit om de natuur te verkennen en fit te blijven. Als je van plan bent om te gaan wandelen, dan is een paar goede wandelschoenen onmisbaar. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste schoenen? Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten bij het kiezen van wandelschoenen:

Bepaal het type wandelaar dat je bent

Er zijn veel verschillende redenen om te gaan wandelen. Zo kan je een natuurliefhebber zijn, je wandelt dan om lekker van de natuur te genieten. Er zijn mensen die het leuker vinden om samen met iemand te wandelen in de stad of het bos, terwijl een ander liever alleen loopt. Er zijn wandelaars die backpacken om de wereld te verkennen. Je hebt ook de verplichte wandelaar, omdat de hond uitgelaten moet worden. Andere wandelaars hebben een doel nodig om te wandelen en geven zich daarom op voor de Vierdaagse. Afhankelijk van de soort wandeling is het belangrijk om de juiste schoenen te hebben.

gezondere levensstijl
Afhankelijk van de soort wandeling is het belangrijk om de juiste schoenen te hebben.

Let op de pasvorm van de schoen

Een van de belangrijkste aspecten van wandelen is het comfortabel en veilig houden van je voeten. Een goed passende wandelschoen is daarom essentieel.

Laag, mid of hoog

Er zijn verschillen in de hoogte van de schoen. In Nederland kan je goed wandelen op lage wandelschoenen. Helemaal bij sportief wandelen, waarbij er verschillende looptempo’s zijn, loop je bij voorkeur op een lage schoen. Mid-hoge schoenen geven meer stevigheid aan de enkels. Naast de stabiliteit geven zij bescherming van zand en stenen als je wandelt. 

Buigpunten

Een schoen heeft een buigpunt van de buitenkant en de zool. Het buigpunt in je voet is het punt waar de middenvoet stopt en de tenen beginnen. Het is belangrijk dat deze twee punten overeenkomen, anders kan je veel klachten ontwikkelen aan je voeten. Wanneer de schoen tijdens het proeflopen in de winkel ‘vanzelf rolt’, dan kan je er vanuit gaan dat die schoen goed zit. Wanneer een schoen een knijpend gevoel krijgt of het buigpunt sterk voelbaar is, dan kan je beter een andere maat of model proberen.

Pasvorm en maat

Voeten worden dikker tijdens het wandelen. Kies daarom voor een schoen die een of twee maten groter is. Koop niet een te smalle schoen, deze kan drukplekken geven of blaren veroorzaken. Twijfel je over de pasvorm? Haal dan de zool uit de schoen en ga er dan op staan, dan zie je gelijk of je de juiste pasvorm hebt. De wandelschoen moet vooral lekker zitten, goed aanvoelen en makkelijk lopen. 

Controleer de ondersteuning en demping

Meer dan 90% van de demping komt bij het lopen uit je lichaam. De overige 10% demping haal je dus uit je schoenen. Wanneer schoenen meer dan 10% dempen, kost het lopen je meer energie. Het is dus logisch dat als je schoenen minder dempen, je meer klappen op de gewrichten krijgt waardoor er lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Bij wandelen ontstaan vaak voorvoetklachten door een tekort aan demping in de wandelschoen. 

Kies voor de juiste zool, afhankelijk van het terrein

Op wat voor terrein je loopt, bepaalt hoe stevig de zolen van je schoenen moeten zijn. Wanneer je met zware bepakking in de bergen loopt, moeten de zolen veel harder zijn dan wanneer je zonder bepakking loopt. Druk op de schoenen maakt uit voor de hoeveelheid slijtage van je schoenen. Daarnaast is de juiste zool belangrijk omdat deze de basis is voor een goede grip en ondersteuning tijdens het wandelen. Niet alleen moet de zool voldoende profiel hebben, ook moet de zool goed aansluiten bij de vorm van je voet.

Wanneer je met zware bepakking in de bergen loopt, moeten de zolen veel harder zijn dan wanneer je zonder bepakking loopt.

Wissel wandelschoenen af

Wanneer je wekelijks een wandeling maakt, heb je voldoende aan een paar schoenen. Wanneer je dagelijks wandelt, is het sterk aan te raden om een extra paar schoenen aan te schaffen. Door het dragen van dezelfde schoenen dag in dag uit, slijten de zolen op dezelfde plekken en verliezen ze demping. Het afwisselen van wandelschoenen geeft de schoenen de tijd om te herstellen en vermindert het risico op lichamelijke klachten. Ook kan je er voor kiezen voor meerdere paren wandelschoenen met verschillende zolen, zodat jij je steun en zool kan aanpassen op basis van de ondergrond. 

Koop tijdig nieuwe wandelschoenen

Wandelschoenen hebben niet een oneindige levensduur. Zowel de buiten- als binnenkant krijgen veel te verduren. Alle weersinvloeden en transpiratie van je voeten zorgen voor een vermindering in kwaliteit van het materiaal. Ook de demping wordt minder naarmate schoenen ouder worden. Vervang je wandelschoenen daarom tijdig om blessures te voorkomen.

Kortom, wandelen is een fantastische manier om de natuur te verkennen en fit te blijven. Om optimaal te genieten van je wandeling is het belangrijk om de juiste wandelschoenen te hebben. Let daarbij op de pasvorm, ondersteuning en demping, de juiste zool en wissel je schoenen af. Vergeet ook niet om op tijd nieuwe wandelschoenen te kopen. Dus ga je binnenkort wandelen? Gebruik deze tips om de perfecte wandelschoenen te vinden en geniet van je wandeling!

Heb jij goede wandelschoenen en toe aan een leuke uitdaging? Op 1 juni start de wandelchallenge van Fysio & Fit Heerenveen. Kan je niet mee doen aan de challenge omdat je al klachten hebt? Neem dan contact op voor behandeling.