Hamstringblessure: Impact op het lichaam

Als sporter kan je te maken krijgen met een hamstringblessure. Toen ik 15 jaar was, liep ik zelf deze blessure op tijdens een korfbalwedstrijd. Ik heb zelf ervaren hoe deze klachten voelen en wat voor effect het heeft op het lichaam. In deze blog geef ik meer informatie over een hamstringblessure en de gevolgen die deze klachten hebben op het lichaam.

Wat is een hamstringblessure?

In de volksmond noemen we drie spieren aan de achterkant van je bovenbeen de hamstring. Deze lopen van je zitknobbel tot de binnen- en buitenzijde van je knie. Een blessure aan de hamstring betekent dat er iets gebeurt met één of meerdere van deze spieren. De spier die het vaakst aangedaan is, is de biceps femoris. Deze hecht uiteindelijk aan de buitenkant van de knie aan.

Een hamstringblessure kun je indelen in twee groepen. Door een verkeerde beweging kunnen de spieren verrekken of (in)scheuren. Bij een blessure die ontstaat tijdens het sprinten, voel je doorgaans de pijn in het midden van de hamstring. Je voelt hierbij plotseling een hevige pijn. Nadien ontstaat er meestal een blauwe plek rond de scheuring. Bij bewegingen waarbij de spanning te snel oploopt, bijvoorbeeld een sliding, kun je de hamstring verrekken. In dat geval voel je de pijn meer richting de bil.

Hamstringblessure
In de volksmond noemen we drie spieren aan de achterkant van je bovenbeen de hamstring. Afbeelding van: BruceBlaus

Bij welke sporten ontstaan hamstringblessures?

Hamstringscheuringen ontstaan vaak bij sporten waarbij je kap- en draaibewegingen maakt met de benen, zoals voetbal, hockey en korfbal. Bij turnen en vechtsporten ontstaan vaak de verrekkingen van de hamstrings, bijvoorbeeld door het maken van de spagaat of (hoge) trappen.

Wat is het beleid bij een hamstringblessure?

Op het moment dat je blessure ontstaat, kun je het beste de eerste twee dagen de ICE-regel toepassen. Dit houdt in dat je elk uur gaat koelen voor 20 minuten. Daarnaast moet je je hamstring zo veel mogelijk ontzien. Probeer voorzichtig te wandelen. Als dat niet lukt, probeer dan wel regelmatig de hamstring te bewegen door je been te strekken en te buigen tot het punt dat je hem gaat voelen. Bij veel pijn kun je een pijnstiller gebruiken.

Wanneer de acute fase voorbij is, kun je onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut je sportactiviteiten oppakken. De therapeut zal je een gericht programma geven om je spieren te rekken en te versterken. Gericht op jouw sport zullen behendigheid en technieken geoefend worden.

Mijn verhaal

In mijn geval zit de blessure niet in de spier zelf, maar in de aanhechting aan de binnenzijde van de knie. Tijdens een korfbalwedstrijd maakte mijn tegenstander een schijnbeweging. Ik ging mee in die beweging, maar hierbij schoot mijn knie naar achteren. Dit gebeurde terwijl ik tegelijk een draaibeweging inzette om mijn tegenstander te volgen. Hierbij heb ik een combinatie van een scheuring en een verrekking opgelopen in de aanhechting. Ik had gelijk heel veel pijn, maar was te koppig en heb nog geprobeerd door te spelen. Dit ging helemaal niet goed, dus uiteindelijk liet ik mij wisselen.

Ik was jong en eigenwijs, dus nam ik een aantal weken rust van de trainingen. Ik probeerde mijn been wel normaal te belasten. De eerste dagen heb ik met drukverband gelopen. Na één maand probeerde ik het korfballen weer op te pakken. Echter, tijdens die training ging het weer fout bij een schijnbeweging. Ik dacht dat ik te snel begonnen was en nam nog een aantal weken vrij van de training. Bij de tweede poging om het korfballen te hervatten, gebeurde precies hetzelfde. Hierna ging ik pas naar de huisarts om mijn blessure te laten onderzoeken. Gelijk werd ik naar de fysio doorgestuurd, omdat de kracht bijna geheel uit mijn hamstring was verdwenen. 

Als ik volgens het eerder aangegeven beleid had gehandeld, zou de revalidatie tussen de 12-16 weken zijn geweest. Doordat ik totaal niet volgens beleid heb gehandeld, heb ik 1,5 jaar fysiotherapie gehad. Uiteindelijk kan ik uit eigen ervaring vertellen dat je altijd moet blijven trainen om je blessure onder controle te houden. Het is een zwak punt in mijn lichaam, hierdoor ontstaan er soms scheefstanden in mijn bekken. Hierdoor krijg ik dan rugklachten. Af en toe moet ik dus naar de fysiotherapeut om mijn hamstring los te laten maken en de scheefstanden te verhelpen. 

Ik ben blij dat mijn hamstring nooit totaal afgescheurd is, waardoor ik nog kan sporten. Door regelmatig te trainen, kan ik mijn blessure controleren. Als ik een tijd niet train, merk ik dat de kracht en de flexibiliteit van mijn hamstring verdwijnt. Ik moet dan extra mijn best doen om dit weer op te lossen door middel van rek- en krachtoefeningen. De blessure die ik destijds heb opgelopen, geeft meer risico op het ontstaan van een nieuwe hamstringblessure. Het blijft dus altijd oppassen.

Heb jij last van je hamstring? Loop hier dan niet mee door, dit kan in de toekomst een verhoogd risico op een blessure geven. Neem dan contact op met een specialist.


9 gezondheidsvoordelen van yoga