Waarom zou ik op blote voeten lopen?

blote voeten

Lopen op blote voeten doen we allemaal op het strand. Tegenwoordig loopt en sport men echter vaker zonder schoenen. Hoe loop ik het beste zonder schoeisel? Welke gezondheidsvoordelen levert het op? In deze blog neem ik je mee in de wereld zonder schoenen.

Hoe loop ik het beste op blote voeten?

Veel mensen die dit lezen zullen wel denken: “Voor het lopen op blote voeten heb ik toch geen instructie nodig…” Of je wordt alleen maar nieuwsgieriger, omdat je eigenlijk een antwoord wilt op de vraag hoe je barefoot lopen moet.

Toch gaat het wandelen op blote voeten anders dan met schoenen. Wanneer je schoenen draagt, heb je bescherming, wat vaker tot een haklanding leidt. Als je met een blote hak op een steen trapt, doet dat pijn. Om dit te voorkomen is het beter om op het midden of de voorvoet te landen. Het liefste land je met een gebogen knie en de enkel niet voor de knie. Hierdoor gebruik je de spieren, pezen en banden als natuurlijke schokdempers. 

Voordelen lopen op blote voeten

Lopen zonder schoenen versterkt de voetspieren en zorgt voor versterking van de botmassa. Je voeten bevatten 200.000 zenuwuiteinden, die meer gestimuleerd worden bij lopen op blote voeten. Door de natuurlijke voetmassage bevordert het de doorbloeding. Door verandering in de doorbloeding ziet men ook een invloed op de bloeddruk. Al deze zaken verbeteren de balans. De voorvoetlanding zou ook beter schokdempend zijn voor de rest van het lichaam, waardoor je minder lichamelijke klachten ervaart.

barefoot
Lopen zonder schoenen versterkt de voetspieren en zorgt voor versterking van de botmassa.

Is het voor iedereen geschikt?

Lopen op blote voeten is niet voor iedereen aan te raden. Heb je diabetes, multiple sclerose, ischias of een hernia? Dan is de kans groot dat je een verminderd gevoel onder je voeten hebt. Ook chemotherapie zorgt voor een ander gevoel onder je voeten, omdat het de zenuwen aantast. Het gevolg is dat scherpe voorwerpen niet gevoeld worden, waardoor je ernstige verwondingen kunt oplopen zonder dat je dat doorhebt.

Kortom: barefoot lopen wordt steeds populairder. Blootvoets lopen gaat anders dan met schoenen aan. Door meer in contact te staan met de grond, ondervind je meerdere gezondheidsvoordelen voor het hele lichaam. Echter, lopen op blote voeten is niet voor iedereen gezond. 

Wil jij graag zonder schoenen lopen? Voorkom verdere lichamelijke klachten door je voeten te laten behandelen. Neem contact op voor een afspraak.