De 5 beste sporten om fit te blijven

sporten

Er zijn veel verschillende sporten, waaronder Yoga, voetbal en tennis. Elke activiteit heeft zijn voordelen, variërend van gewichtsverlies tot spieropbouw. In vrijwel alle trainingen worden de botten versterkt. Daarnaast beschermen sommige sporten het hart en de hersenen, maar welke sporten zijn het beste om fit te blijven? In deze blog geef ik je vijf sporten die je het beste kunt doen om fit te blijven.

Zwemmen

Zwemmen biedt een groot aantal gezondheidsvoordelen en is zeer goed voor je conditie. Met deze sport train je de meeste spiergroepen in je lichaam. Daarnaast is bij zwemmen de kans op blessures klein, omdat je bijna gewichtloos door het water kunt bewegen. Daardoor biedt het een goede optie om te kunnen revalideren. Doordat er geen gewicht op de gewrichten is, kun je makkelijker bewegen en kun je dus het begin maken van het mobiliseren en versterken van het aangedane ledemaat. 

Uit onderzoek blijkt dat 30-45 minuten zwemmen het risico op depressie vermindert en in het algemeen je stemming positief beïnvloedt. Daarnaast kan zwemmen helpen om je hoofd helemaal leeg te maken.

Wandelen

In de meeste gevallen zou wandelen niet benoemt worden als een sport, maar het is wel goed voor je gezondheid. Naast dat het lichamelijk effect heeft, is het ook goed voor de geest om te wandelen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 10 dagen achter elkaar wandelen voor ongeveer 10 minuten depressieve gevoelens kan verminderen.

Het is aan te raden om dagelijks 10-15 minuten te gaan wandelen. Daarna kun je het uitbreiden naar 30-60 minuten. Wandelen is net als zwemmen laag in risico op blessures en je kunt het zo zwaar maken als je het zelf wilt.

wandelen
Het is aan te raden om dagelijks 10-15 minuten te gaan wandelen.

Tai Chi

Tai Chi is een bewegingsleer waarbij je je lichaam traint. Je leert met precisie ronde en vloeiende bewegingen te maken. Bewustwording van je lichaam staat hierbij centraal. Doordat je zo gefocust bezig bent, kun je het zien als een meditatieve vorm van bewegen. Naast dat je je spieren, focus en ontspanning met deze bewegingen oefent, train je ook je balans. Doordat de oefeningen op verschillende tempo’s gedaan kunnen worden is het geschikt voor mensen voor alle leeftijden. Omdat het een sport met lage impact is, ontstaan er weinig tot geen blessures tijdens de oefeningen.

Krachttraining

Er zijn meerdere mogelijkheden bij krachttraining. Je kunt weerstand bieden door met je eigen lichaamsgewicht te trainen. Je kunt ook kiezen om extra gewicht toe te voegen om meer weerstand te bieden tegen de zwaartekracht. Hiervoor gebruik je elastische banden, kettlebells of halters.

Afhankelijk van welk effect je wilt bereiken, kun je zwaar trainen met weinig herhalingen of lichte gewichten en veel herhalingen. Beide manieren van krachttraining zorgen voor sterkere spieren. De omvang van de spieren vergroot wanneer je minder herhalingen met veel gewicht uitvoert. De kans op blessures wordt vergroot door het toevoegen van zwaarder gewicht. Daarnaast is het belangrijk om alle spieren in verhouding te trainen. Hierdoor kun je blessures voorkomen.

Bekkenbodemoefeningen

Oefeningen voor je bekkenbodem zijn niet zo zeer een sport, maar toch zijn kegeloefeningen belangrijk voor een sterke bekkenbodem. Bij ouder worden verslappen de spieren, zoals de spieren van de blaas, dunne darm en bij de vrouwen de baarmoeder. Een zwakke bekkenbodem heeft vaak veel effect op de dames. Met name urineverlies wordt als grootste probleem geschetst. Het is aan te raden om vier tot vijf keer per dag kleine bekkenbodemoefeningen te doen. Het is het aanspannen van de spieren die ook helpen je plas op te houden. Span de spieren voor twee tot drie seconden en laat ze weer los. Bij consequent oefenen behaal je het beste resultaat. 

Wat er zo fijn is aan kegeloefeningen is dat je ze overal kunt doen en je er eigenlijk geen hulpmiddelen voor nodig hebt. Een voordeel dat bijna nooit wordt beschreven, is dat je bekken stabieler wordt door kegeloefeningen. Door een stabieler bekken heb je minder kans op rugklachten.

Naast deze 5 sporten om fit te blijven, is het belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren. Wanneer je lichaam aangeeft dat iets niet kunt, ga dan niet forceren. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang rond te lopen met klachten. Door regelmatig je lichaam te laten checken op scheefstanden, kun je ergere klachten in de toekomst voorkomen. Sporten en regelmatig een bezoek aan de fysiotherapeut gaan dus hand in hand.

Heb jij vragen over dit artikel? Of wil je een afspraak maken voor jouw klachten? Neem contact op.


Welke sport is het beste voor vetverbranding?