Waarom ga je eigenlijk met gekruiste benen zitten?

gekruiste benen

Veel mensen kruisen de benen over elkaar zodra zij gaan zitten. Per persoon kan het wel verschillen hoe de benen gekruist worden. De een heeft de enkels over elkaar, de ander legt een enkel op de knie en weer een ander legt het been helemaal over het andere been heen. Sommige mensen beweren dat het iets met je persoonlijkheid te maken heeft, maar waarom ga je eigenlijk met je benen over elkaar zitten? Kan het kwaad om met gekruiste benen te zitten? In deze blog neem ik je mee in de wereld van het zitten met gekruiste benen.

Gekruiste benen zeggen iets over je persoonlijkheid

Het kruisen van de benen zou iets over de persoonlijkheid kunnen zeggen. Er zijn vijf zithoudingen met verschillende manieren om de benen te plaatsen.

Wanneer je met je benen naast elkaar zit en de knieën tegen elkaar, dan zou dit betekenen dat je zelfverzekerd bent. Zit je met je voeten naast elkaar maar je knieën gespreid, dan zou je chaotischer zijn.

Heb je je benen helemaal over elkaar gekruist, dan wordt dit gezien als defensief of gesloten. Tegelijkertijd wordt het kruisen van de benen ook gezien als zelfverzekerd. Dit staat haaks op elkaar. Om de juiste interpretatie te maken, moet je dus letten op verdere lichaamstaal.

Sommige mensen zitten alleen met hun enkels over elkaar gekruist. Dit zou kunnen betekenen dat je onzeker en defensief zou zijn. Tot slot heb je het vier-figuur, hierbij ligt de enkel op de knie. Iemand die op deze manier zit is zelfverzekerd en dominant.

Benen over elkaar voor gemak

Het kruisen van je benen maakt onbewust het rechtop zitten gemakkelijker. Bij het kruisen van de benen verlengen de spieren die achter je heupgewricht lopen. Dit stabiliseert het bekken waardoor de buikspieren minder hoeven te spannen om rechtop te zitten.

Er zijn tegengestelde meningen of het gekruist zitten van de benen een elegante houding is. Zo zegt de één dat het de inkijk bij een kort rokje vermindert, maar de ander zegt juist dat het de inkijk vergroot. De benen helemaal gekruist houden, wordt door mannen vaak gezien als vrouwelijk, daarom kiezen mannen er vaker voor om de enkel op de knie te leggen. Dit zou ook meer ruimte geven voor de edele delen van de man. 

Gekruiste benen zijn aangeleerd

Uit onderzoek blijkt dat het over elkaar leggen van de benen aangeleerd gedrag is. Mensen zijn kuddedieren en spiegelen wat zij zien, dus ook het kruisen van de benen. Daarnaast bestaat er zelfs een voorkeur om een bepaald been bovenop te hebben. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan altijd het rechterbeen over het linkerbeen te leggen. Tien procent van de mensen heeft geen voorkeur welk been ze bovenop hebben liggen.

Mensen zijn kuddedieren en spiegelen wat zij zien, dus ook het kruisen van de benen.

Kan het kwaad om met gekruiste benen te zitten?

Er bestaat geen duidelijke consensus over het kruisen van de benen tijdens het zitten. Na lange tijd zitten met de benen over elkaar, kan het zijn dat de voet of het been gaat slapen. Wanneer je het been eraf haalt, is het effect vaak binnen enkele minuten weer verdwenen. De oorzaak hiervan is het afklemmen van de bloedvaten en de beenzenuwen in het bovenbeen. Deze vorm van beknelling is niet schadelijk.

Het zitten met de benen gekruist voor meer dan 3 uur, kan wel zorgen voor een minder goede lichaamshouding. Te lang in deze houding zitten, kan verdraaiing van het bekken opleveren.

Daarnaast kan er ook spanning tussen het heiligbeen en dijbeen ontstaan. Dit zal niet direct gebeuren, maar kan na verloop van tijd wel meer lichamelijke klachten veroorzaken. Het is dus eerder belangrijk om je lichaam van andere prikkels te voorzien, zodat je klachten kan voorkomen. 

Spataderen en hoge bloeddruk

Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het kruisen van de benen spataderen veroorzaakt. Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van het Erasmus MC begrijpt deze gedachtegang wel. Bij gekruiste benen ontstaat er druk op de aderen, dus in theorie zou dit kunnen.

Echter is hier dus geen bewijs voor. Ouderdom, weinig bewegen en overgewicht zijn wel risicofactoren die spelen bij het ontwikkelen van spataderen. Langdurig staan is ook een risicofactor voor het ontstaan van spataderen. 

Uit onderzoek blijkt dat de bloeddruk stijgt wanneer je je benen over elkaar legt. Wanneer je de benen weer naast elkaar zet, zakt de bloeddruk weer. Dit heeft dus invloed op het meten van de bloeddruk. Hierbij moeten de benen dus altijd naast elkaar staan.

Over het algemeen zullen er geen (langdurige) gevolgen ontstaan door het zitten met gekruiste benen. Het is raadzaam om niet te vaak en te lang in deze houding te blijven zitten. Dit om klachten van rug en bekken te voorkomen. Je hoeft dus niet acuut te stoppen met het kruisen van je benen, maar denk er wel over na wanneer je been begint te slapen of er toch klachten ontstaan.

Zit jij veel of merk je dat je niet de perfecte lichaamshouding hebt en merk je dat je klachten hebt? Laat je rug en houding beoordelen door een professional. Neem contact op om een afspraak te plannen.


Spierpijn: De onvermijdelijke metgezel van intensieve inspanning